Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 9 Disember 2017

Greenspan Sudah Bersuara, “Bitcoin Bukan Mata Wang Yang Rasional, Tapi Itu Tidak Bermakna Ia Tidak Bernilai”

Alan Greenspan, Bekas Pengerusi Federal Reserve mengatakan Bitcoin adalah “bukan mata wang rasional,” tetapi itu tidak bermakna ia tidak bernilai.

Beliau menambah, “Bitcoin benar-benar merupakan contoh menarik bagaimana manusia mencipta nilai, atau menganggarkan atau menilai nilai,” kata Greenspan. “Dan ini tidak selalu rasional. Anda tidak boleh memberitahu saya bahawa anda boleh mencipta sesuatu yang mempunyai nilai pertukaran. Ia bukan mata wang rasional dalam erti kata itu, tetapi itu tidak bermakna ia tidak akan didagangkan, kerana selagi orang percaya bahawa mereka boleh menjualnya kepada orang lain, itu sahaja yang anda perlukan untuk membuat pasaran. ”

Mungkin kerana kejahilannya terhadap teknologi asas mata wang digital, Greenspan berkata masa depan Bitcoin bergantung pada berapa jumlah unit mata wang digital tersebut diperkenalkan di pasaran oleh penerbit mata wang Bitcoin. Pengguna Bitcoin yang baru bermula pun mengetahui bahawa penawaran mata wang Bitcoin diprogramkan ke dalam protokol perisian dan akan memasuki pasaran pada kadar yang boleh diramalkan sehingga mencapai 21 juta unit Bitcoin sahaja.

Sumber:

https://www.cryptocoinsnews.com/bitcoin-not-a-rational-currency-but-that-doesnt-mean-its-worthless-ex-fed-chair-greenspan/

Paten Apple Menunjukkan Mereka Bakal Menggunakan Teknologi Blockchain

Default – Inside Post Ads

Permohonan paten baru dari gergasi elektronik A.S. Apple menunjukkan potensi penggunaan blockchain dalam sistem untuk membuat dan mengesahkan timestamp.

Dalam permohonan yang dikeluarkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. pada hari Khamis, Apple memperincikan satu program yang dapat memperakui timestamp dengan menggabungkan aspek teknologi blockchain dengan alat Public Key Infrastructure (PKI).

Kes penggunaan yang melibatkan pertanyaan mengikat maklumat kepada urus niaga tertentu di blockchain. Sekiranya maklumat itu berubah, transaksi tambahan boleh dibuat dengan terperinci perubahan kepada data. Aplikasi Apple menerangkan tiga kaedah yang mungkin untuk menetapkan cap waktu, dengan salah satu senario ini berpusat di sekitar platform blockchain.

Program ini akan menghasilkan satu blok yang mengandungi timestamp, dengan setiap blok berikutnya ditambahkan seperti miner mengesahkan setiap transaksi yang dilakukan pada rantai tersebut. Sistem ini adalah sebahagian daripada apa yang Apple gelarkan sebagai “multicheck architecture,” yang bermaksud bahawa sistem lain akan mengesahkan timestamp selepas blok dihasilkan tetapi sebelum ia ditambahkan ke rantai.

Sumber:

https://www.coindesk.com/apple-patent-filing-hints-blockchain-timestamp-use/

Bank Pelaburan Elit, Goldman Sach Akan Melancarkan Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin Untuk Pelangganya

Menurut Bloomberg, Goldman Sachs akan melaksanakan kontrak niaga hadapan Bitcoin untuk sekurang-kurangnya beberapa pelanggan apabila pasaran niaga hadapan bermula pada 10 Disember (CBOE) dan 18 Disember (CME). Ini adalah berita utama, kerana pasaran niaga hadapan yang tidak lama lagi akan digunakan sedikit tanpa bank dan firma broker yang sebenarnya menggunakan platform untuk berdagang.

Goldman menyertai syarikat broker TD Ameritrade dan Ally Invest dalam menawarkan pelanggan akses kepada produk niaga hadapan Bitcoin yang baru. Malah, JP Morgan Chase sedang mempertimbangkan menawarkan tawaran Bitcoin kepada pelanggan. Tiffany Galvin, jurucakap Goldman, menulis: “Memandangkan ini adalah produk baru, seperti yang diharapkan kami menilai spesifikasi dan ciri-ciri risiko untuk kontrak niaga hadapan Bitcoin yang merupakan sebahagian daripada proses penelitian kami.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/elite-investment-bank-goldman-sachs-to-clear-bitcoin-futures-for-clients

Bank of America Memperoleh Paten untuk Bursa Mata Wang Digital

Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS memberi paten kepada Bank of America (BofA) untuk apa yang boleh dinamakan pertukaran mata wang digital untuk pelanggan korporat.

Asal difailkan pada 16 Jun 2014, paten Bank of America pada “sistem transformasi mata wang digital” terdiri daripada platform untuk mengurus kadar pertukaran antara pelbagai mata wang, permintaan pemindahan, dan akaun pelanggan.

Menurut paten itu, “Perusahaan mungkin mengendalikan sejumlah besar transaksi kewangan setiap hari. Sebagai kemajuan teknologi, transaksi kewangan yang melibatkan mata wang digital telah menjadi lebih biasa. Bagi sesetengah perusahaan, mungkin diperlukan pertukaran mata wang asing dan mata wang digital.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/bank-of-america-obtains-patent-may-launch-cryptocurrency-exchange

Bank Negara Malaysia Mengeluarkan Garis Panduan e-KYC

Berikutan pengumuman oleh Jessica Chew, Timbalan Gabenor Bank Negara pada awal September ini, Bank Negara Malaysia secara rasminya mengeluarkan garis panduan e-KYC yang menetapkan keperluan dan piawaian minimum yang harus dipatuhi oleh penyedia perkhidmatan pengiriman wang (remittance) dalam pelaksanaan e-KYC. Garis panduan ini berkuat kuasa pada 30 November 2017.

KYC (Know-Your-Customer) adalah proses di mana institusi kewangan diperlukan untuk mengesahkan identiti pelanggan, yang biasanya dilakukan secara bersemuka, sedangkan e-KYC adalah kaedah yang bergantung pada teknologi digital untuk melaksanakan tugas yang sama dengan cara yang lebih lancar.

Pengenalan garis panduan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan Bank Negara Malaysia untuk menggunakan digitalisasi kiriman wang untuk mempromosikan penggunaan saluran formal serta mengurangkan kos perkhidmatan pengiriman wang. Di bawah rangka kerja e-KYC ini, pembayaran kiriman dibenarkan untuk mengesahkan identiti pelanggan melalui panggilan video, swafoto(selfies) dan media sosial di atas pangkalan data yang dikendalikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara, syarikat telekomunikasi dan senarai sekatan yang dikeluarkan oleh sumber yang boleh dipercayai.

Dengan garis panduan yang ditetapkan ini, keperluan bagi pelanggan untuk hadir secara fizikal telah dimansuhkan.

Maklumat lanjut tentang garis panduan ini boleh didapati di sini : http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=57&pg=146&ac=650&bb=file

Sumber:

http://fintechnews.sg/15165/malaysia/e-kyc-bank-negara-malaysia-guideline/

Ripple Escrow sebanyak 55 Bilion XRP Telah Siap Untuk Menjamin Keselamatan Bekalan XRP

Setelah Ripple telah menyimpan sebahagian besar XRP di escrow, pelanggan boleh mengesahkan bekalan maksimum yang boleh memasuki pasaran. Pengikatan XRP di escrow ini menghapuskan kebimbangan bahawa Ripple dapat membanjiri pasaran.

Tidak seperti aset digital lain yang semata-mata didorong oleh spekulasi yang tidak dapat dijelaskan, pelanggan institusi sebenar sudah menggunakan XRP, dan kerajaan, pengawal selia dan bank pusat semakin mengenali peranan yang dapat dimainkannya dalam sistem global.

Begini cara kerja escrow tersebut. Ciri Escrow dalam Ledger XRP membolehkan pihak untuk mengunci XRP untuk jumlah masa tertentu atau sehingga syarat tertentu dipenuhi. Sebagai contoh, Escrow membenarkan penghantar XRP untuk meletakkan syarat bila pembayaran dapat diselesaikan, jadi pembayaran tetap dikunci secara kriptografi sehingga tarikh tersebut tiba.

Langkah ini adalah langkah yang sangat relevan untuk Ripple menjamin bekalan XRP di dalam pasaran dan mengelakkan spekulasi berlebihan terhadap nilai XRP.

Sumber:

https://ripple.com/insights/ripple-escrows-55-billion-xrp-for-supply-predictability/

Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Korea Selatan Merancang Untuk Menarik Balik Pengharaman ICO

Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Korea Selatan (FSC) merancang untuk memperkenalkan peraturan bagi Bitcoin dan mata wang kripto lain, serta mengangkat larangan ICO di negara ini.

Dalam kenyataannya di sidang umum Dewan Negara bagi mewujudkan rangka kerja undang-undang mengenai mata wang kripto, pengerusi Naib Presiden FSC, Kim Yong-beom mengesahkan pelan untuk mengawal selia pasaran mata wang kripto tempatan untuk mengelakkan haram aktiviti seperti pengubahan wang haram dan pengelakan cukai. Beliau juga mendakwa agensi itu sedang memantau perkembangan pasaran mata wang kripto dan bersedia untuk mengenakan langkah-langkah yang ketat jika diperlukan.

Dalam kenyataannya itu, agensi itu juga boleh mengangkat larangan sepenuhnya terhadap ICO yang telah dilaksanakan pada akhir September 2017. Beliau juga menyebut bahawa mereka hanya membenarkan para pelabur profesional untuk mengambil bahagian dalam model baru dalam pengumpulan dana syarikat-syarikat startup.

Sementara itu, kerajaan Korea Selatan sedang melaksanakan peraturan untuk pertukaran Bitcoin dalam bidang kuasanya. Di bawah peraturan baru, bursa dikehendaki mematuhi beberapa piawaian perlindungan pengguna, serta norma tahu-pelanggan (Know-Your-Customer) untuk dibenarkan beroperasi di negara ini.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/south-koreas-financial-services-commission-plans-to-reverse-ico-ban

Peniaga Emas Utama APMEX Kini Menerima Bitcoin

Salah satu peniaga emas dalam talian terbesar telah mengumumkan bahawa ia akan mula menerima Bitcoin. APMEX berkata bahawa ia akan mula menerima mata wang kripto melalui integrasi dengan BitPay dalam proses pembayarannya. Ia juga menawarkan diskaun kecil pada pembelian yang dibuat dengan Bitcoin untuk menaikkan minat dalam ciri baru.

Syarikat itu berkata dalam satu kenyataannya: “Selama lebih dari 15 tahun, APMEX telah menjadi pemimpin industri dan kami telah menyesuaikan diri dengan keperluan dan kehendak yang semakin meningkat dari pelanggan kami. Setelah Bitcoin menjadi lebih popular dan diterima secara meluas sebagai pembayaran, kami sangat gembira untuk mengalu-alukan penggunaan mata wang kripto ini untuk membeli emas, perak dan logam berharga lain dengan mengintegrasikan BitPay ke laman web kami.”

Sumber:

https://www.coindesk.com/major-gold-dealer-apmex-begins-accepting-bitcoin/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads