Default – Below Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 9 Februari 2018

Harga Bitcoin Cash Mengetuai Pemulihan Pasaran Kripto Kepada $ 400 Bilion

Seluruh pasaran kripto meningkat kira-kira $ 11 bilion, membolehkannya sekali lagi mendaki melepasi $ 400 bilion sebelum turun semula kepada $380 billion. Harga Bitcoin naik untuk hari kedua berturut-turut, akhirnya mencapai nilai sekarang $ 7996. Ini menjadikan peningkatan satu hari sebanyak 2 peratus, Bitcoin kini mempunyai pasaran sebanyak $ 133 bilion. Harga Ethereum mengikut jejak yang sama dengan Bitcoin, dengan peningkatan sebanyak 2 peratus dalam masa 24 jam. Ethereum kini berdagang pada $799, yang merupakan peningkatan 24 jam kira-kira dua peratus dan mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 77 bilion.

Walaupun altcoin 10 teratas mencatatkan penurunan kecil, harga Bitcoin Cash meningkat sebanyak 27 peratus, mengatasi semua 35 mata wang kripto tertinggi. Bitcoin Cash kini mempunyai paras pasaran sebanyak $ 20.7 bilion, meletakkannya kira-kira $ 9 bilion di belakang Ripple, yang hanya meningkat 7 peratus dalam masa yang sama.

Sementara itu, Cardano yang berada di tangga kelima, hanya meningkat kurang dari 1 peratus menjadi $ 0.34. EOS melakukan sedikit lebih baik dengan peningkatan sebanyak 5 peratus. Litecoin mengalami kenaikan tiga peratus, namun harganya masih di bawah $ 150, sementara NEO menurun sebanyak dua peratus kepada $ 107.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-cash-price-leads-index-market-recovers-400-billion/

 

Ahli Lembaga ECB: Pasaran Kripto Adalah ‘Wabak Dan Pencemaran’ Yang Menjangkiti Sistem Kewangan Global

Yves Mersch, ahli Lembaga Eksekutif Bank Sentral Eropah (ECB), merujuk kepada pasaran kripto sebagai risiko “penularan dan pencemaran sistem kewangan sedia ada” semasa wawancara pada 8 Februari.

Mersch memberi amaran tentang potensi pasaran kripto untuk mula memasuki pasar tradisional dengan lebih kuat kerana kedua-duanya semakin saling berkaitan: “Jika anda mempunyai jambatan di antara dunia maya dan dunia nyata dan kemudian ada kejatuhan dalam dunia maya ini, ia dapat mengalirkan kecairan kewangan dari dunia nyata. Ini kemudian menjadi kebimbangan bagi bank pusat. ”

Dalam temu bual Bloomberg, Mersch mencadangkan bahawa pilihan pengawalseliaan harus dipertimbangkan sebelum sidang kemuncak G20 Mac akan datang di Argentina, di mana peraturan pasaran kripto dijangka tinggi dalam agenda, “Bagi saya, satu kewajipan akan memaksakan platform untuk melaporkan transaksi dalam cara yang harmoni kepada repositori supaya kami dapat mengakses maklumat – juga untuk membuat tindak balas yang lebih baik.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ecb-board-member-crypto-is-contagion-and-contamination-infecting-the-global-financial-system

 

Bursa Pertukaran Kripto Jepun Akan Mengalami Peningkatan Pemeriksaan Dari Pengawal Selia

Penerbitan kewangan Jepun Nikkei melaporkan pengawal selia dari Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) akan melawat beberapa pengendali bursa pertukaran kripto domestik seawal minggu ini. Pengawasan di lapangan itu merupakan langkah ke arah memaksa bursa pertukaran kripto untuk mengambil langkah keselamatan siber yang lebih kuat dan langkah perlindungan pengguna yang lebih selamat.

Selepas Jepun meluluskan undang-undang yang mengiktiraf Bitcoin sebagai kaedah pembayaran sah di sisi undang-undang, undang-undang baru juga mengarahkan operator bursa pertukaran kripto untuk mendaftar dengan FSA. Kes penggodaman menyaksikan menteri kewangan Jepun meminta FSA untuk lebih mengawasi bursa pertukaran kripto untuk mengelakkan kerugian pelanggan. “Kami akan menilai secara seimbang keseimbangan antara promosi inovasi dan perlindungan pengguna dalam (pengawasan) bursa pertukaran kripto,” kata menteri kewangan Taro Aso minggu lalu.

FSA telah mendengar dan kini telah ditetapkan untuk memulakan pemeriksaan beberapa buah bursa. Terdapat kebimbangan yang sah dari bursa-bursa lain yang menggunakan piawaian keselamatan yang kurang. Kekurangan pakar yang digunakan oleh bursa pertukaran kripto, khususnya dalam pengauditan dalaman dan keselamatan siber, maka FSA memperkenalkan penalti disiplin bagi pengendali yang terus berfungsi tanpa langkah-langkah keselamatan yang mantap.

Sumber:

https://www.ccn.com/japans-cryptocurrency-exchanges-face-increased-spot-checks-regulators/

 

Bandar Taipei Mengesahkan Sedang Menguji IOTA Untuk Tujuan ID

Pesuruhjaya Teknologi Jabatan Penerangan Wei-bin Lee mengesahkan bahawa Taipei akan bekerjasama dengan IOTA dan BiiLabs untuk projek ID warga negaranya, memberitahu bahawa usaha itu merupakan salah satu rancangan daripada rancangannya yang banyak.

Taipei akan menggunakan perkhidmatan Tangle ID IOTA untuk beberapa projek, katanya, walaupun dia tidak mengulas lanjut mengenai projek Digital Citizen. Kad Digital Citizen akan bertindak sebagai sistem pengenalan, sambil melindungi pengguna dari pencurian identiti.

Lee memberitahu bahawa:”Kami akan bermula dengan aplikasi berkaitan untuk Digital Citizen Card yang boleh digunakan sebagai platform. Kami juga berusaha untuk meningkatkan pemeriksaan untuk pertukaran data dari bandar-ke-daerah / institusi ke institusi (seperti rekod perubatan). “Yang berkata, pesuruhjaya itu juga berkata bandar raya itu terbuka kepada cadangan lain yang boleh membantu Taipei untuk terus mengembangkan matlamatnya menjadi “bandar pintar.”

Butiran projek yang akan datang belum dibincangkan, tetapi IOTA telah dijemput untuk mendirikan pejabat di Taipei untuk memudahkan projek masa depan, katanya. Pada masa ini, Jabatan Teknologi Maklumat, BiiLabs dan yayasan akan terus membincangkan cadangan projek untuk membangunkan bandar itu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/city-of-taipei-confirms-its-testing-iota-blockchain-for-id/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads