Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 9 Mac 2018

Penguatkuasaan Kewangan Jepun Menghukum 7 Bursa Pertukaran Kripto

Pihak berkuasa Jepun telah menghukum tujuh pertukaran mata wang kripto domestik selepas pemeriksaan, termasuk penggantungan selama dua bulan untuk dua bursa. Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA), pengawalseliaan dan pengawas kewangan negara, memfokuskan pengendali pertukaran mata wang kripto yang tidak menggunakan amalan keselamatan siber dan pencegahan pengubahan wang haram. Dua bursa, FSHO dan Bit Station, telah digantung perniagaan mereka sebulan berkuatkuasa hari ini.

Sepanjang pemeriksaannya, FSA mendapati bahawa kakitangan kanan BitStation telah ‘mengalihkan’ bitcoin pelanggan untuk kegunaan peribadi, lapor Nikkei. Terdapat kes yang berulang-ulang dalam urus niaga kritikan nilai tinggi tanpa sebarang penghakiman yang dibuat mengenai keperluan untuk memberitahu transaksi yang mencurigakan, “kata FSA mengenai FSHO yang berpusat di Yokohama.

Lima bursa lain – Tech Bureau, GMO Coin, Bicrements, Mr. Exchange dan Coincheck, bursa yang bertapak Tokyo yang kehilangan $ 530 juta dalam NEM dicuri tahun ini – semuanya telah dipukul dengan pesanan penambahbaikan perniagaan oleh FSA. Semua tujuh pertukaran telah diteliti kerana tidak mempunyai sistem kawalan dalaman yang betul dan langkah-langkah keselamatan yang mendalam. Dua daripada tujuh pertukaran, Tech Bureau dan GMO Coin, didaftarkan dengan FSA dan dilesenkan untuk beroperasi di Jepun.

Sumber:

https://www.ccn.com/japans-financial-regulator-cracks-whip-7-cryptocurrency-exchanges/

 

Samsung Menambah Teknologi AI Dan Blockchain Kepada Platform Logistik Pintar, Cello

Ketua Pegawai Eksekutif Samsung SDS Hong Won-pyo memperincikan peningkatan baru-baru ini ke platform logistik pintarnya, Cello, alat perisian pengoptimalan yang mempunyai aplikasi untuk perancangan rantaian bekalan, sistem pengangkutan dan pengurusan gudang.

Hong menonjolkan kecekapan logistik yang lebih baik yang dibawa oleh algoritma proprietari kecerdasan buatan firma tersebut, yang telah bekerjasama dengan integrasi blockchain di Cello untuk beberapa tahun yang lalu. Keuntungan untuk perniagaan dikatakan berputar di sekitar “unjuran permintaan sistematik” dan berpandu kepada”perancangan inventori.”

Samsung SDS melancarkan Cello pada tahun 2012 sebagai pembekal perkhidmatan kontrak kepada anak syarikat Samsung yang lain, Samsung Electronics, dan sejak itu telah berkembang menjadi teknologi yang sedang berkembang melalui pelaburan strategik serta penyelidikan dan pembangunan. Usaha sebelumnya Cello termasuk membuat pesanan ke dalam pengurusan inventori makanan dan prosedur penghantaran antarabangsa.

Sumber:

https://www.ethnews.com/samsung-adds-ai-and-blockchain-to-smart-logistics-platform-cello

 

 

Sektor Tenaga Melaburkan $ 300 Juta Dalam Blockchain Pada Tahun Lalu

2017 menandakan titik perubahan dalam pengiktirafan global teknologi blockchain untuk aplikasi potensinya di sektor tenaga dan menyaksikan $ 300 juta yang dilaburkan dalam masa kurang dari setahun. Rencananya pertama dalam transaksi tenaga berlaku pada April 2016 di Brooklyn, New York. Hari ini, kurang dari dua tahun kemudian, terdapat 122 organisasi industri tenaga yang terlibat dalam teknologi blockchain dan 40 projek yang dikerahkan. Dari suku kedua 2017 hingga suku pertama tahun 2018, lebih daripada $ 300 juta telah dilaburkan dalam teknologi blockchain oleh industri tenaga.

Colleen Metelitsa, pengarang laporan dan penganalisis grid di GTM Research, akan membentangkan pandangan di Blockchain Hijau Media di Forum Tenaga di New York City pada 8 Mac. Laporan ini menerangkan bilangan syarikat-syarikat tenaga yang menggunakan teknologi blockchain, dana yang dikumpul berdasarkan jenis mekanisme pendanaan, kelebihan dan kekurangan teknologi blockchain dalam sektor tenaga, dan jumlah pelaburan dalam blokchain dalam organisasi tenaga.

Laporan itu juga menyenaraikan pelaburan ICO pada suku kedua 2017 kepada suku pertama tahun 2018, syarikat blokchain-sebagai-perkhidmatan, projek-projek yang dirancang dan dikerahkan oleh negara, mengerahkan projek-projek oleh infrastruktur blok dan projek yang dirancang oleh infrastruktur blok.

Sumber:

https://www.ccn.com/energy-sector-invests-300-million-in-blockchain-in-past-year/

 

Kumpulan Perubatan UK Bekerjasama Dengan Platform Teknologi Blockchain

Medicalchain, sebuah platform yang direka untuk merekod sejarah perubatan pesakit di blockchain, telah mengumumkan perkongsian dengan Groves Medical Group yang berpusat di London untuk program perintis yang memberi pesakit akses kepada telemedicine dan keupayaan untuk membayar mata wang kripto. The Groves terdiri daripada 4 amalan pengamal am (GP), akan mula menggunakan program perintis pada Julai 2018 dengan teknologi Hychler’s Blockchain Medicalchain.

Menyimpan dan merekodkan rekod kesihatan pesakit di Blockchain akan membolehkan organisasi seperti institusi perubatan, penyelidik, dan penanggung insurans kesihatan meminta kebenaran untuk mengakses fail pesakit untuk merekodkan perkhidmatan mereka sendiri pada lejar digital. Medicalchain telah bekerjasama dengan Civic untuk menggunakan platform identiti yang selamat untuk mengesahkan doktor dan lesen mereka untuk beroperasi.

Perintis Medicalchain akan mewujudkan dompet percuma untuk pesakit mengekalkan kawalan penuh ke atas rekod perubatan mereka dan perkhidmatan telemedicine. Konsultasi GP melalui video akan tersedia kepada pesakit yang menggunakan perintis Medicalchain juga. Pesakit boleh membayar perkhidmatan perubatan dengan mata wang kripto, dan pengguna akan “terinspirasi” untuk membayar apa-apa perkhidmatan telemedicine dengan MedTokens, mata wang kripto Medicalchain.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/uk-medical-group-partners-with-blockchain-platform-for-medical-records-for-pilot-program