Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 23 Januari 2018

Harga Bitcoin Menurun Sehingga Di Bawah Paras $ 11,000, Pasaran Mata Wang Kripto Masih Di Fasa Pembetulan Pasaran

Harga Bitcoin merosot di bawah $ 11,000 ketika pembetulan pasaran kecil yang menyaksikan penurunan pasaran cryptocurrency oleh sebanyak $ 39 bilion. Jumlah pasaran mata wang kripto kini berada pada paras $ 518 billion.

Harga Bitcoin mencatatkan penurunan 24 jam sebanyak tujuh peratus dan kini mencecah kawasan empat angka. Pada masa ini, Bitcoin didagangkan pada $ 10,479 pada Bitfinex, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran global $ 180.7 bilion. Harga Etherum pula jatuh di bawah $ 1,000 pada petang ini, merosot mendadak sebanyak enam peratus. Pada masa ini, Ethereum didagangkan pada $ 973, yang memberikan cryptocurrency terbesar kedua topi pasaran $ 95.9 bilion.

Hanya dua altcoin 10 teratas yang berjaya melawan arus pasaran keseluruhan dan memberi pulangan positif. Stellar meningkat sebanyak lima peratus, dan kini mempunyai jumlah pasaran sebanyak $ 8.6 bilion, yang menduduki tempat kelapan di pasaran. Prestasi terbaik kedua hari ini adalah dari EOS, yang naik kira-kira empat setengah peratus untuk membawa harga kepada hampir $ 14 dan menaikkan jumlah pasarannya kepada $ 13.6 bilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-dips-11000-market-endures-correction/

 

Transaksi Bitcoin Segera Dan Tanpa Yuran: Pembelian Pertama Barang Fizikal Menggunakan Lightning Network (LN)

Pengguna Rangkaian Lightning (LN) melaporkan bahawa dia telah menyelesaikan apa yang mungkin merupakan transaksi pertama di mana LN digunakan untuk membeli barangan fizikal.

Pada hari Sabtu, pengguna Reddit, btc_throwaway1337 menyiarkan gambar AR300M VPN Router dan mendedahkan bahawa dia telah membelinya dari TorGuard menggunakan mainnet LN. TorGuard mula menerima bayaran LN untuk perkhidmatan VPNnya awal bulan ini, walaupun perisian LN belum dilancarkan secara rasmi dan kini hanya digunakan di testnet. Pengguna Reddit ini, bagaimanapun, menghubungi sokongan pelanggan TorGuard dan bertanya sama ada syarikat akan menerima bayaran LN untuk produk fizikal juga. Selepas menerima balasan afirmatif, pelanggan membeli router dari TorGuard.

Walau bagaimanapun, pembelian itu merupakan detik bersejarah untuk LN, kerana mewakili kali pertama bahawa pembayaran LN telah digunakan untuk membeli item fizikal. Ramai pengguna Reddit membandingkannya dengan pembelian “pizza Bitcoin” yang terkenal, yang berlaku pada 22 Mei 2010, dan merupakan pertama kali Bitcoin berubah tangan dalam urus niaga dunia nyata.

Sumber:

https://www.ccn.com/instant-fee-free-bitcoin-payments-lightning-network-just-pizza-transaction/

 

 

Kanada Memanfaatkan Blockchain Ethereum Untuk Ketelusan Geran Kerajaan

Pada 19 Januari, 2018, laporan menunjukkan bahawa kerajaan Kanada akan mencari untuk menggunakan Ethereum blockchain dalam usaha untuk menyediakan ketelusan awamdalam pendedahan yang berkaitan dengan penyelidikan dan pemberian dana. Sekiranya berjaya, percubaan pangkalan data awam yang dikuasai oleh blockchain Ethereum ini boleh membawa kepada agensi kerajaan yang lain menggunakan teknologi yang sama untuk mencapai ketelusan yang serupa.

Dengan sistem baru, yang dihoskan di laman web Majlis Penyelidikan Kebangsaan Kanada (NRC), sesiapa sahaja boleh melihat pindaan kepada semua geran sedia ada yang dicipta oleh NRC, serta apa-apa cadangan untuk yang baru dalam masa nyata, memberikan lapisan kejelasan dan jaminan untuk orang ramai. NRC telah mengakui bahawa perniagaan yang ingin terlibat dalam amalan terbuka yang sama juga boleh beralih kepada platform blockchain.

Memandangkan platform teknologi baru seperti Ethereum memberikan kerajaan cara untuk mencapai ketelusan yang lebih tinggi, program perintis yang menguji keupayaan sistem sedemikian untuk menghasilkan hasil meletakkan asas bagi penggunaan awam pada masa depan. “Ini adalah percubaan yang masih awal lagi,” kata NRC itu, “tetapi percubaan itu dijangka memberikan wawasan yang konstruktif kepada potensi teknologi blockchain dan bagaimana ia boleh digunakan untuk fungsi program awam yang lebih terbuka dan telus.”

Sumber:

https://www.ethnews.com/canada-leverages-ethereum-blockchain-for-public-transparency-of-government-grant

 

Syarikat Pedagang Komoditi Louis Dreyfus Mencuba Teknologi Blockchain untuk Perdagangan Soya

Louis Dreyfus, sebuah syarikat perdagangan komoditi utama, telah mengumumkan bahawa ia telah menguji sistem transaksi berasaskan blockchain yang dibangunkan oleh sekumpulan institusi kewangan termasuk ING.

Di samping Louis Dreyfus, salah satu peniaga komoditi terbesar di dunia, ujian itu melibatkan Shandong Bohi Industry Co, Ltd (Bohi) dan institusi kewangan ING, Societe Generale dan ABN Amro. Platform Easy Trade Connect (ETC) berkembang daripada usaha di ING dan tertakluk kepada pengujian oleh firma seperti Mercuria.

Ujian terkini memberi tumpuan kepada produk pertanian seperti kacang soya, yang mana Bohi adalah peniaga penting. Mengikut syarikat yang mengambil bahagian, ujian itu melibatkan penghantaran kacang soya dari A.S. ke China, dengan semua dokumentasi yang relevan (termasuk kontrak jualan dan surat kredit) yang ada di dalam platform. Firma perkapalan Russell Marine Group dan Blue Water Shipping turut mengambil bahagian.

Sumber:

https://www.coindesk.com/louis-dreyfus-trials-bank-backed-blockchain-platform-soybean-trade/