Bermuda Gariskan Peraturan Mata Wang Kripto Demi Menarik Usahawan

Bermuda bergerak maju ke atas undang-undang mata wang kripto kerana ia bertujuan menarik usahawan fintech, Menteri Negara Keselamatan Negara menyatakan dalam tinjauan mengenai rangka kerja pengawalseliaan fintech di Institut Penerokaan Bawah Laut Bermuda, menurut Warta Kerajaan. Menteri, Wayne Caines, menyampaikan persembahan kepada penonton yang berdiri sendiri. Bulan depan, Akta Perniagaan Mata Wang Kripto (VCBA) dijadualkan untuk perbincangan.

VCBA mentakrifkan “perniagaan mata wang kripto” sebagai peruntukan aktiviti berikut: mengeluarkan, menjual atau menebus duit syiling kripto, token atau bentuk lain mata wang kripto. Ini termasuk perniagaan ICO bagi pihak pelanggan. Akta ini juga meliputi pembekal perkhidmatan pembayaran, yang ditakrifkan sebagai: “seseorang yang perniagaannya termasuk penyediaan perkhidmatan untuk pemindahan dana.”

Ia juga meliputi pertukaran mata wang kripto, dompet mata wang kripto, dan penjual perkhidmatan mata wang kripto, yang ditakrifkan sebagai mana-mana perniagaan yang menyediakan perkhidmatan berkaitan mata wang kripto khusus kepada orang ramai. Perundangan itu akan menangani persimpangan mata wang kripto dan fiat, mencegah penipuan dan manipulasi pasaran, integriti pemilik mata wang kripto, penerangan jelas mengenai risiko bagi prospektif pelabur, dan juga kuasa penguatkuasaan Bermuda Monetary Authority, kata Caines.

Sumber:

https://www.ccn.com/bermuda-outlines-cryptocurrency-regulatory-scheme-to-attract-entrepreneurs/

Bitcoin Exchange CEX.IO