Default – Above Header Ads

Bermuda Jadi Kerajaan Pertama Terima Bayaran Cukai Dalam Stablecoin USDC

Syarikat perkhidmatan kewangan global Circle mengumumkan bahawa Bermuda menjadi kerajaan pertama untuk menerima Dolar USD stabil (USDC) untuk pembayaran cukai. Menurut siaran akhbar, perkembangan ini merupakan sebahagian daripada inisiatif yang lebih luas, yang melihat sokongan kerajaan Bermuda dalam “penggunaan stablecoin yang disokong USD-dolar dan protokol perkhidmatan kewangan yang terdesentralisasi.”

Pengerusi bersama Circle dan CEO Jeremy Allaire berkata: “Perdana Menteri Bermuda telah membuat pengumuman yang lebih luas hari ini mengenai memantapkan stablecoin sebagai masa depan sistem kewangan, dengan tumpuan terhadap inovasi dalam fintech yang dapat memberi nilai bukan hanya untuk orang Bermuda, tetapi juga secara global melalui syarikat dilesenkan di bawah Akta Perniagaan Aset Digital mereka.”

Allaire juga menjelaskan bahawa ekonomi Bermuda sudah bergantung kepada mata wang yang disokong dolar AS, iaitu dolar Bermudian. Oleh itu, beliau percaya bahawa “adalah semulajadi bahawa kedua-duanya akan merangkumi stablecoin yang disokong oleh USD untuk perkhidmatan kerajaan mereka sendiri.” Beliau juga mendakwa bahawa inisiatif Bermuda ini menyokong bahawa dunia berada pada landasannya ke arah penerimaan arus perdana stablecoin untuk pembayaran dan perdagangan setiap hari.

Rujukan:

https://www.coindesk.com/bermuda-now-accepts-usdc-crypto-for-taxes-and-government-services

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.