Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bilangan Syarikat Blockchain Di Israel Meningkat Lebih 30% Pada Tahun 2019

Di Israel, bilangan syarikat yang berkaitan dengan teknologi blokchain dan kripto meningkat sebanyak 32% pada 2019, menurut satu laporan dari Persatuan Bitcoin Israel yang diterbitkan pada 30 Disember. Laporan itu mendedahkan bahawa terdapat 150 syarikat aktif di lapangan pada 2019, manakala pada akhir tahun 2018, jumlahnya adalah 113. Daripada 113 syarikat, hanya 63 terus beroperasi hari ini, dengan maklumat mengenai yang lain tidak tersedia. Persatuan tersebut mengatakan ini berlaku mungkin kerana syarikat-syarikat ini tidak bertahan tahun lalu.

Walaupun laporan itu tidak memberikan data mengenai jumlah pekerja yang berkhidmat untuk syarikat yang dilaporkan, ia mengatakan bahawa saiz kakitangan menurun dengan ketara pada 2019 berbanding 2018 dan 2017. Data menunjukkan bahawa kebanyakan syarikat tidak mempunyai lebih dari sepuluh pekerja.

Laporan itu menunjukkan bahawa majoriti syarikat itu adalah syarikat permulaan, yang beroperasi dalam tempoh tiga tahun, dimana 30% daripada syarikat-syarikat yang aktif kini ditubuhkan pada 2017 dan 30% pada tahun 2018. Dari segi sumber pembiayaan, 44% daripada firma yang berkaitan blockchain dan kripto beroperasi di Israel dibiayai sendiri pada 2019, manakala 42% mengumpul dana daripada pelabur. Pada masa yang sama, 7% syarikat dilaporkan bergantung kepada pendapatan bebas untuk membiayai operasi.

Israel dikenali sebagai hab mesra-blockchain, menduduki peringkat ke-49 daripada 190 dengan mudah melakukan indeks perniagaan, menurut laporan Doing Business 2019 yang dikumpulkan oleh Bank Dunia. Walau bagaimanapun, skor keseluruhannya dalam bidang tertentu adalah sukar untuk perniagaan seperti membayar cukai, dengan Israel menduduki tangga 90 dari 190. Satu lagi masalah adalah menguatkuasakan kontrak, yang mana Israel adalah pada tangga ke-90.

Rujukan:

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001312809

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.