Bitcoin Bergelut Pada Harga $6,500, Ethereum Menurun Hingga Bawah $ 500 Setelah Penurunan Pasaran Kripto

Pasaran mata wang kripto mengalami satu lagi penurunan pada hari Selasa, memacu harga Ethereum ke bawah $ 500 dan harga Bitcoin satu langkah lebih dekat dengan harga terendah tahunannya. Majoriti mata wang kripto yang besar telah memasuki hari ini dengan sedikit peningkatan, membolehkan mereka mendapatkan semula sedikit kenaikan yang hilang pada hari Ahad yang menghapuskan $ 40 bilion dari jumlah pasaran kripto. Walau bagaimanapun, pasaran tidak dapat mengekalkan pemulihan ini, dan pada hari Selasa pukul 10.00 UTC kebanyakan mata wang kripto mula menurun berbanding dolar.

Penarikan balik itu memaksa harga Ether menurun di bawah paras $ 500, dan pada 19:43 UTC ETH didagangkan $ 488 di Bitfinex – mewakili penurunan 24 jam sebanyak lima peratus – dan telah melihat penurunan jumlah pasarannya di bawah $ 50 bilion. Harga Bitcoin sedikit lebih baik, walaupun ia masih mengalami kemerosotan tiga peratus yang meletakkannya dalam lingkungan $ 500 harga terendah tahunannya. Pada masa ini, Bitcoin sedang bergelut untuk bertahan pada $ 6,500 dan mempunyai jumlah pasaran kira-kira $ 112.2. bilion.

Faktor untuk penurunan ini tidak jelas, walaupun ia mungkin berpunca dari fakta bahawa ramalan kenaikan harga mengenai pelabur institusi memasuki pasaran telah gagal menjadi kenyataan pelaburan walaupun minat di kalangan pelabur runcit terus berkurang sepanjang tahun.

Sumber:

https://www.ccn.com/newsflash-ethereum-price-dips-below-500-as-bitcoin-nears-year-to-date-low/

Bitcoin Exchange CEX.IO