Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bitcoiners Memanggil Elon Musk Untuk Menerima Lightning Network Torch

 

Peserta dalam relay transaksi Lightning Torch Bitcoin telah beralih perhatian mereka kepada melibatkan CEO Tesla Elon Musk Selepas CEO Twitter Jack Dorsey menyertainya minggu ini.

Lightning Torch, yang melibatkan pengguna Lightning Network Bitcoin menghantar transaksi sesama sendiri, meningkatkan nilainya dengan setiap perhentian, telah menambah pengikut setia sejak ia dilancarkan pada 19 Januari.

Ia dimulakan oleh seorang pengguna Bitcoin di Twitter yang dikenali sebagai hodlonaut, dan sejak itu telah menarik perhatian tokoh terkenal Bitcoin memandangkan torch itu telah dihantar oleh lebih 150 orang.

Sumber: bitcoinist.com

Apabila CEO Twitter Jack Dorsey (@jack) menyertainya, relay itu mendapat perhatian media. Sementara Dorsey menggunakan peristiwa itu untuk memberi petanda penglibatan secara langsung antara Twitter dan pembayaran Bitcoin, namun begitu, perhatian itu telah pun fokus ke tempat lain.

Salah seorang penyokong Bitcoin, Musk adalah pilihan seterusnya untuk Torch, pengguna Twitter mendakwa pada hari Khamis,

“Saya mencadangkan setiap pemegang torch dari sekarang membuat tweet kepada (Musk) sehingga dia menerimanya! Dia (sepatutnya) sudah menerimanya pada suatu ketika,” tulis hodlonaut.

Pengasas bersama dan pembangun Lightning Labs, Elizabeth Stark, yang menerima torch itu dari Dorsey, juga bertanya Musk kemungkinan menghantar pembayaran LN ke planet Marikh.

Musk masih belum membalas jemputan itu secara awam sewaktu penulisan, dan perdebatan itu sudahpun beralih kepada kemungkinan u-turn berkenaan polisi matawang kripto Twitter yang kontroversial.

Seperti yang dilaporkan Bitcoinist pada tahun lalu, rangkaian sosial itu telah melarang pengiklanan matawang kripto, kononnya disebabkan pemain jahat dan maklumat yang mengelirukan. Platform itu kekal penuh dengan bot yang menyamar menjadi pengguna menawarkan hadiah palsu.

Dalam komen berikutan Lightning Torch, Dorsey mendedahkan satu lagi projeknya, Square, yang akan mengandungi wallet matawang kripto di masa hadapan.

Lightning Network kini adalah pada kapasiti terbesarnya sejak pelancarannya lebih dari setahun yang lalu, memproses lebih 650 BTC ($2.19 juta) transaksi.

Sumber:

https://bitcoinist.com/elon-musk-bitcoin-lightning-network/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!