Bitmain bakal Menebarkan Sayap dari China ke Amerika Syarikat

Syarikat Perkakasan Perlombongan Bitcoin, Bitmain Menubuhkan Anak Syarikat Rahsia di AS

Walaupun tiada apa yang dinyatakan secara umum oleh Bitmain, pengeluar perkakasan pertambangan bitcoin nampaknya dihubungkan dengan sebuah syarikat baru bernama Ant Creek, LLC, yang, menurut laporan, cuba untuk membina kemudahan perlombongan di negara Washington. Menurut laman web syarikat data-number.com, pengasas bersama Bitmain, Jihan Wu, adalah orang yang mengawal selia di belakang Ant Creek, yang ditubuhkan pada 28 Jun 2017 dan didaftarkan sebagai entiti keuntungan yang aktif di negeri ini.

Walaupun syarikat itu tidak mempunyai alamat yang disenaraikan, Walla Walla Union-Bulletin melaporkan bahawa Pelabuhan Walla Walla, sebuah bandar di Washington, sedang mempertimbangkan perjanjian guna tanah dengan Ant Creek. Di bawah terma perjanjian itu, Ant Creek akan memajak tanah dari awal tahun 2019, dengan pilihan untuk membeli hingga 40 ekar.

Jika diluluskan, laporan Union-Bulletin, tanah ini akan digunakan untuk membangun dan mengendalikan kemudahan perlombongan mata wang kripto. Ini adalah usaha pengembangan terbaru oleh pengeluar cip ASIC yang berpangkalan di China, yang dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah melancarkan usaha pengembangan di Kanada dan Switzerland. Walaupun tidak jelas berapa banyak kemajuan yang telah dicapai di kemudahan Kanada, Bitmain telah melancarkan sebuah anak syarikat Swiss bernama Bitmain Switzerland.

Sumber:

https://www.coindesk.com/bitmain-reportedly-developing-mining-facilities-in-pacific-northwest/