Traders Fair Malaysia 2019

Bitmain Labur $ 500 Juta Dalam Pembinaan Pusat Data Di Texas

 

Bitmain, sebuah syarikat perlombongan Bitcoin (BTC) akan membina pusat data dan kemudahan perlombongan bernilai $ 500 juta di Texas sebagai sebahagian daripada pengembangannya ke pasaran AS. Bitmain, yang bernilai sekitar $ 12 bilion selepas pusingan pembiayaan awal Julai, dilaporkan juga merancang untuk merancang IPO luar negara.

Pusat data baharu Bitmain akan mengambil alih kilang pelebur Alcoa di Rockdale, Texas, dengan anggaran bahawa pembinaan dan penyiapannya akan siap pada suku keempat 2018 dan pusat itu akan “dimulakan” pada awal 2019. Bulan lepas, kekosongan jawatan untuk Pengurus Projek dan Pengurus Pusat Data Data untuk Bitmain di Rockdale telah diiklankan di Indeed.com.

Siaran akhbar menyatakan bahawa Bitmain menjangkakan akan mewujudkan 400 pekerjaan tempatan dalam dua tahun pertama, dan $ 500 juta sebagai jumlah pelaburan ke dalam ekonomi dalam tempoh awal tujuh tahun. Walaupun terdapat pendapat yang berbeza dari pihak berkuasa A.S. dan Kanada mengenai perlombongan mata wang kripto, kedua-dua negara telah menjadi sasaran untuk perniagaan yang mencari kos elektrik yang lebih murah.

Sumber:

https://www.businesswire.com/news/home/20180806005156/en/Bitmain-Chooses-Rockdale-Texas-Newest-Blockchain-Data