Default – Above Header Ads

Bitmain Lancarkan Pelombong ASIC Pertama Untuk Zcash

Equihash, algoritma perlombongan Proof-of-Work (PoW) yang digunakan oleh Zcash dan pelbagai mata wang kripto lain, akan menjadi lebih kurang adil. Pada hari Rabu, pengeluar peralatan perlombongan Bitmain mendedahkan bahawa ia telah membangunkan pelombong Litar Bersepadu Aplikasi Khas (ASIC) pertama yang mampu melombong pada rangkaian Equihash.

Pelombong Zcash ASIC Bitmain – Antminer Z9 Mini – mempunyai hashrate yang diiklankan dari 10k Sol/s dan dijadualkan untuk memulakan penghantaran pada akhir Jun. Walau bagaimanapun, kemungkinan era baru untuk algoritma perlombongan tahan ASIC ini sudah bermula, kerana kebanyakan orang percaya bahawa Bitmain secara peribadi mula menggunakan ASIC baru ini berbulan-bulan sebelum ia mengumumkannya kepada orang ramai.

Pengkritik ASIC berpendapat bahawa pembangunan pelombong ini memusatkan hashpower, terutama sejak Bitmain saat ini tidak mempunyai pesaing yang cukup besar di pasaran baru ini. Oleh itu, Zcash mengadopsi Equihash untuk menangkis pelombong ASIC Zcash, dan mata wang kripto ini telah lama dilombong terutamanya menggunakan perkakasan yang dikuasakan oleh GPU, yang banyak digunakan di kalangan pemain PC.

Sumber:

https://sg.finance.yahoo.com/news/bitmain-release-first-zcash-asic-200200689.html