Bitmain membina ASIC Miner untuk Ethereum

Sebuah firma penyelidikan Wall Street terkemuka telah memangkas sasaran harga untuk pembuat chip terkemuka Nvidia dan AMD, mendakwa bahawa ia telah menerima pengesahan bahawa pengeluar perkakasan mata wang kripto Bitmain telah mula menghasilkan pelombong ASIC Ethereum.

Menurut nota kepada pelanggan, penganalisis Susquehanna Christopher Rolland berkata bahawa firma itu baru-baru ini mengesahkan bahawa Bitmain yang berpangkalan di China – pengeluar terbesar perkakasan perlombongan yang menggunakan cip ASIC – hanya beberapa bulan dari penghantaran pelombong pertama yang serasi dengan Ethash, algoritma hashing Proof-of-Work (PoW) yang digunakan oleh Ethereum dan pelbagai mata wang kripto lain.

Rolland menambah bahawa sekurang-kurangnya tiga pengeluar lain telah mula membangunkan pelombong ASIC Ethereum. Memandangkan cip ASIC adalah untuk aplikasi khusus, mereka memaksimumkan kecekapan perlombongan mata wang kripto tetapi tidak berguna untuk perkara lain. Sehingga kini, Ethash adalah kebal daripada dilombong menggunakan ASIC, membolehkan Ethereum dan lain-lain mata wang kripto yang serupa untuk dilombong dengan menggunakan cip GPU umum yang terdapat dalam komputer.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitmain-has-developed-an-ethereum-asic-miner-wall-street-analyst-claims/