Bitcoin Exchange CEX.IO

Blockchain untuk Menangani Penyalahgunaan Maklumat di Facebook

Blockchain boleh menjadi penyelesaian kepada pengguna media sosial pertempuran menghadapi penyalahgunaan maklumat dan kandungan peribadi, kata RBC Capital Markets. Berikutan skandal privasi Facebook yang berterusan, penganalisis RBC Mitch Steves berkata blockchain adalah “di mana kita akan melabur untuk jangka panjang” berkaitan dengan integriti data dalam talian.

“Pada masa akan datang, seseorang seperti diri anda tidak lagi perlu memberikan gambar mereka ke Facebook,” kata Steves. Sebaliknya, anda hanya boleh berkongsi foto itu dengan orang tertentu, dan kemudian anda boleh menjejakinya dan pastikan ia tidak dikongsi dengan seseorang yang mendapat akses kepada maklumat anda.” Walaupun teknologi Blockchain sejauh ini tidak berjaya lagi menjadi asas teknikal sosial media arus perdana, alternatif berasaskan blockchain yang berdedikasi terus muncul, salah satunya adalah komuniti seperti Steemit.

Seperti yang dinyatakan oleh Steves, sejauh teknologi menawarkan ketelusan, pengguna Facebook masih tidak mempunyai kuasa penuh tentang bagaimana data mereka digunakan di internet.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/facebook-users-could-retake-control-of-content-with-blockchain-analyst