Default – Above Header Ads

Blockchain EOS Sesak: Airdrop EIDOS 95% Daripada Jumlah Transaksi EOS

Rangkaian blockchain EOS telah sesak dengan airdrop EIDOS. Dalam catatan di blognya, Coinbase mendakwa bahawa ia menghadapi masalah dalam memproses urus niaga pelanggannya akibat kesesakan rangkaian EOS yang disebabkan oleh airdrop EIDOS. Bursa perdagangan kripto itu telah menyelesaikan masalah itu dengan meningkatkan jumlah kuasa CPU, memperoleh sebahagian masa CPU yang mencukupi di rangkaian untuk memproses transaksinya.

Menariknya, insiden itu juga menyebabkan harga masa CPU di rangkaian meningkat sebanyak lebih 100,000% selama 4 jam. Harga masa CPU mencapai hampir 7.69 EOS / milisaat. Menurut Coinbase, token yang dipanggil EIDOS dilancarkan pada EOS pada 31 Oktober dan kesan airdrop melibatkan penghantaran transaksi di rangkaian dari kontrak pintar token itu. Bursa perdagangan itu telah menyenaraikan pasangan EIDOS / USDT pada 1 November membolehkan orang yang menerima token untuk menjualnya untuk stabilcoin.

Untuk menjual token, pengguna telah menyewakan masa CPU rangkaian untuk meningkatkan jumlah pemindahan yang diproses oleh blockchain. Ini, seterusnya, menyebabkan rangkaian EOS memasuki mod kesesakan dan mengehadkan jumlah urus niaga pengguna. Kegiatan yang berkaitan dengan token itu bertanggungjawab untuk sebahagian besar aktiviti keseluruhan di rangkaian: “Pada masa ini, kami mengamati sekitar 95% daripada semua tindakan pemindahan EOS berkaitan dengan kontrak EIDOS.”

Purata pengguna, yang mempunyai jumlah sumber CPU yang agak rendah, kini tidak dapat menghantar transaksi. Bahawa dikatakan, pertukaran itu juga menyatakan bahawa keadaan ini hanya bersifat sementara. Coinbase mengharapkan rangkaian untuk kembali ke keadaan biasa sebaik sahaja ia tidak lagi menguntungkan untuk mengumpul token atau tempoh pajakan CPU tamat selepas 30 hari dan pemberi pinjaman tidak memperbaharui pajakan. Coinbase juga menegaskan: “Penting untuk diperhatikan bahawa protokol EOS berkelakuan seperti yang diharapkan, tetapi mod kesesakan menghalang pengguna daripada melakukan transaksi diproses yang melebihi kepentingan CPU mereka.”

Rujukan:

https://blog.coinbase.com/eos-enters-congestion-mode-due-to-eidos-airdrop-3d3f82081074?gi=3a9dea9a106b

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.