Default – Below Header Ads

Blockchain untuk Meningkatkan Keselamatan Maritim

Lloyd’s Register Foundation, sebuah yayasan badan amal British, telah mengumumkan inisiatif baru bertujuan menggunakan teknologi blockchain untuk meningkatkan keselamatan di lautan. Digelar Laboratorium Blockchain Maritim (MBL) dan mengumumkan hari Khamis, projek ini diasaskan dengan kerjasama Blockchain Labs untuk Kerjasama Terbuka (BLOC) yang berpangkalan di Denmark. Makmal tersebut akan melihat penggunaan sistem kejuruteraan dan rantaian bekalan dikuasakan blokchain untuk menangani keselamatan dan keselamatan infrastruktur kritikal dan orang-orang dalam industri maritim global.

Deanna MacDonald, Ketua Pegawai Eksekutif BLOC, berkata dalam kenyataan akhbar:”Objektif kami adalah dua: untuk mendapatkan aplikasi dunia nyata di secepat mungkin, dan untuk berkongsi pengetahuan dan metodologi di kalangan pengguna. Blockchain pada dasarnya merupakan teknologi kolaborasi dan hanya akan benar-benar mengubah industri jika kita semua bekerjasama, atau saling berkaitan satu sama lain, dan bukannya saling bersaing. ”

Oleh kerana keselamatan maritim merupakan cabaran antarabangsa, MBL bertujuan untuk memudahkan kerjasama antara pemain industri yang pelbagai, termasuk pesaing. Perkongsian maklumat, kata pengumuman tersebut, boleh membantu meningkatkan pulangan dalam sektor ini, sementara pada masa yang sama mengurangkan risiko.

Sumber:

https://www.coindesk.com/british-charity-aims-to-improve-maritime-safety-with-new-blockchain-lab/