Default – Above Header Ads

Blockchain untuk Pendaftaran Buruh dan Keselamatan Rangkaian

Coca-Cola, Jabatan Negara AS Pertimbangkan Blockchain Untuk Pendaftaran Buruh

Pada 16 Mac, 2018, di Selatan oleh Persidangan Barat Daya, Coca-Cola mengumumkan perkongsiannya dengan Bitfury dan Blockchain Trust Accelerator (sebuah pertubuhan bukan keuntungan), untuk membangunkan sistem pendaftaran berasaskan blokchain untuk pekerja. Jabatan Negara AS akan menyumbangkan kepakarannya terhadap perlindungan buruh ke projek itu dan Emercoin akan membantu menyediakan perkhidmatan blockchain.

Coca-Cola telah berjanji untuk menjalankan 28 kajian kebangsaan berkaitan dengan rantaian bekalan gula pada tahun 2020. “Kami bekerjasama dengan projek perintis ini untuk terus meningkatkan ketelusan dan kecekapan proses pengesahan yang berkaitan dengan dasar pekerja dalam rantaian bekalan kami,” kata Brent Wilton, ketua global tempat kerja Coca-Cola, kepada Reuters.

Timbalan Penolong Setiausaha Jabatan Negara, Scott Busby, mengakui bahawa teknologi blockchain sahaja tidak dapat memastikan bahawa perantara rantaian bekalan mematuhi kontrak buruh. Bagaimanapun, beliau berharap agar pendaftaran itu dapat meningkatkan pematuhan undang-undang buruh.

Sumber:

https://www.ethnews.com/coca-cola-us-state-department-consider-blockchain-for-labor-registry

Korea Telecom Umumkan Teknologi Blockchain Untuk Keselamatan Rangkaian

Pengendali mudah alih Korea Selatan, Korea Telecom (KT), mengatakan bahawa ia merancang untuk menggunakan sistem telekomunikasi baru yang dikuasai oleh penyelesaian keselamatan blokchain. Projek infrastruktur digital KT, yang digelar “Internet Masa Depan,” akan membolehkan orang ramai dan perniagaan mendapatkan ganjaran untuk menggunakan data mereka sendiri, kata salah seorang ketua penyelidik syarikat, Seo Young-il.

Bercakap kepada The Herald Korea, ketua pusat blockchain syarikat di Institute of Convergence Technology berkata:”Dengan menggunakan teknologi blockchain, data akan terjamin daripada penggodam seperti yang dihantar melalui rangkaian blockchain yang tidak dapat diganggu dan pengguna akan menghantar data mereka sendiri antara satu sama lain berdasarkan kepercayaan tanpa perlu bergantung pada perniagaan OTT pihak ketiga.”

Matlamat akhir adalah untuk KT untuk membina semula infrastruktur rangkaian Korea Selatan menggunakan teknologi blockchain dalam beberapa tahun akan datang. KT sedang bersedia untuk melancarkan perkhidmatan data roaming yang dikuasakan blokchain menjelang bulan Jun, bekerjasama dengan pengendali rangkaian global seperti Sprint yang berpangkalan di AS dan Softbank, gergasi teknologi Jepun.

Sumber:

https://www.coindesk.com/korea-telecom-announces-blockchain-for-network-security/

Bitcoin Exchange CEX.IO