EXMO affiliate program

BNM Menghentam ICO Yang Menyalahgunakan Logonya

BNM Menghentam ICO Yang Menyalahgunakan Logonya

Dalam satu nota peringatan yang dikeluarkan pada hari Ahad oleh Bank Negara Malaysia (BNM), BNM menyerang projek mata wang kripto bernama Coinzer, yang dikatakan menggunakan logo BNM dan Jata Negara, lambang rasmi Malaysia, dalam reka bentuk yang dicadangkannya, kertas putih dan juga laman web.

Satu gambar yang disiarkan oleh BNM menunjukkan bahawa, sebagai tambahan kepada logo lambang rasmi Malaysia, reka bentuk itu juga memasukkan simbol bintang 14 bucu Malaysia dan kod negara Malaysia. “BNM ingin menyatakan bahawa ia tidak memberi kuasa atau menyokong platform mata wang kripto yang dipanggil Coinzer … Orang awam dinasihatkan untuk berhati-hati menilai risiko yang berkaitan dengan pelaburan dalam mata wang kripto,” kata BNM dalam nota peringatannya.

Amaran BNM adalah satu lagi isyarat bahawa pengawal selia negara sedang meningkatkan usaha mereka dalam pemantauan projek-projek ICO dalam negeri yang, melalui kaedah promosi tanpa izin, boleh mengelirukan pelabur domestik. Pada 9 Jan, pengawas pasaran sekuriti Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), telah mengeluarkan arahan pemberhentian operasi untuk pelancaran ICO yang dirancang. Kemudian bulan itu, dalam satu kenyataan bersama, SC dan BNM menggandakan komitmen mereka untuk lebih fokus kepada projek-projek ICO.

Caution on unauthorized cryptocurrency investment platform CoinzerBNM would like to state that it does not authorise…

Posted by Bank Negara Malaysia | Central Bank of Malaysia (Official) on Sunday, March 11, 2018

Sumber:

http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_announcement&pg=en_announcement&ac=616