Default – Above Header Ads

BNY Mellon Secara Rasmi Sertai Rangkaian Berasaskan Teknologi Blockchain, Marco Polo

Bank of New York Mellon (BNY Mellon) telah menyertai rangkaian pembiayaan perniagaan firma blockchain R3, Rangkaian Marco Polo. Firma perkhidmatan perbankan dan kewangan Amerika – yang mempunyai lebih daripada $ 1.9 trilion dalam aset di bawah pengurusan – akan menjalankan program penilaian menggunakan teknologi tersebut, Marco Polo mengumumkan pada 25 November.

Dengan menyertai Marco Polo, BNY Mellon berhasrat mengembangkan kepakaran teknikalnya dan meneroka bagaimana teknologi blockchain boleh digunakan untuk aktiviti pembiayaan perdagangannya. Langkah ini kononnya sejajar dengan usaha BNY Mellon untuk menghapuskan proses berasaskan dokumentasi kertas dan mendigitalkan perniagaannya.

Marco Polo adalah konsortium institusi kewangan dan perbankan global utama yang bertujuan untuk meningkatkan perdagangan antarabangsa. Dilancarkan pada tahun 2017, Rangkaian Marco Polo adalah kerjasama R3 dan TradeIX firma teknologi Irish, dan mempunyai firma kewangan utama termasuk bank BNP Paribas Perancis, MUFG ING Jepun, Bank of America dan Credit Agricole Perancis.

Oliver Belin, ketua pegawai pemasaran di TradeIX, berkata bahawa Rangkaian Marco Polo kini mempunyai 31 ahli hingga kini, dengan 28 daripadanya diwakili oleh bank, sementara tiga firma lainnya ialah TradeIX, R3 dan Mastercard. Belin juga menyatakan bahawa logo BNY Mellon akan ditambah di laman web Marco Polo hari ini.

Rujukan:

https://www.marcopolo.finance/marco-polo-network-welcomes-bny-mellon/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.