Bursa Perdagangan Digital UK Akan Gunakan Corda R3 Untuk Proses Pasca Perdagangan

Archax, sebuah bursa sekuriti digital yang berpangkalan di London, akan menggunakan teknologi Corda R3 untuk menguruskan aktiviti pasca perdagangan. Pada 18 Oktober, Archax mengumumkan dalam siaran akhbar bahawa proses pasca perdagangannya sekarang akan berjalan pada teknologi lejar teragih. Archax akan menggunakan versi dalaman Corda Enterprise dalam ekosistemnya sendiri.

Graham Rodford, Ketua Pegawai Eksekutif Archax, berkata proses pasca perdagangan semasa dalam pasaran kewangan tradisional melibatkan banyak perantara, menjadikannya sangat tidak cekap. Rodford berkata penggunaan teknologi blockchain akan menjadikan pasaran lebih cekap.

Proses pasca perdagangan berlaku selepas perdagangan selesai, di mana pembeli dan penjual keselamatan meluluskan transaksi, memberikan butiran perdagangan, meminda rekod pemilikan, dan memindahkan sekuriti dan wang tunai.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, institusi kewangan di seluruh dunia telah menyatakan minat terhadap teknologi Corda. 28 organisasi termasuk Raiffeisen dan 17 bank lain menyertai penyempurnaan Percubaan Cagaran Tokenized Ivno Global, seperti yang dilaporkan pada 17 Oktober. Ini merupakan percubaan token pertama global pada platform R3 Corda.

Rujukan:

https://www.archax.com/news/archax-selects-r3s-corda-enterprise-platform-for-digital-exchange-dlt-infrastructure.php

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads