Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bursa Perdagangan Kripto India BuyUCoin Memperolehi Lesen Luar Negara

Bursa perdagangan kripto India, BuyUCoin telah memeterai kelulusan kawal selia dari pemerhati kewangan Estonia untuk mengembangkan perkhidmatannya di luar negara. Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran Shivam Thakral mendedahkan bahawa platform itu telah menerima lesen kripto fiatnya pada lewat 2019, diikuti dengan lesen dompet kripto tahun ini.

Selain itu, BuyUCoin mengumumkan perkongsiannya pada 31 Mac dengan sistem pembayaran mudah alih dan pembekal dompet digital yang bertapak di India, Mobikwik, yang mempunyai jangkauan dilaporkan sebanyak 107 juta pengguna dan 3 juta peniaga.

Mengekalkan lesen yang diperlukan untuk menawarkan skop penuh perkhidmatan fiat-kripto dan khidmat penjagaan kripto di Estonia menimbulkan cabaran untuk bursa perdagangan kripto yang bertapak di Delhi, kata Thakral, sambil menyatakan bahawa proses di sana “kini semakin rumit” disebabkan oleh perubahan terkini dalam undang-undang Estonia. Beliau berkata: “Menurut peraturan baru kita perlu mempunyai seorang pegawai pematuhan tempatan yang mesti membuktikan reputasi perniagaan yang sempurna – iaitu menyediakan dokumen sokongan mengenai pendidikan, kemahiran […] Lembaga pengurusan tempatan mesti [juga] mempunyai reputasi yang baik.”

Keperluan baru ini, katanya, terbukti agak rumit, tetapi bursa perdagangan kripto itu dapat mengupah seorang pegawai pematuhan yang sesuai, serta mendirikan pejabat fizikal di Estonia – sebuah “tanggungjawab wajib dari proses pematuhan baru”. BuyUCoin kini dilaporkan merancang untuk memperluaskan platformnya ke bidang kuasa asing dengan rangka kerja perundangan dan pengawalseliaan yang sedia ada untuk matawang kripto.

Berita kelulusan pengawalseliaan BuyUcoin dan perkongsian dengan Mobikwik datang di tengah-tengah keyakinan yang diperbaharui dalam industri kripto India, berikutan keputusan Mahkamah Agung India untuk membatalkan larangan lamanya dalam urusan bank domestik dengan perniagaan matawang kripto yang penuh kontroversi.

Rujukan:

https://www.business-standard.com/article/pti-stories/indian-crypto-exchange-obtains-global-license-and-partners-with-mobikwik-120033100423_1.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.