Default – Above Header Ads

Bursa Perdagangan Kripto Upbit Sahkan Kecurian 342,000 Ether Yang Kini Bernilai $ 50M

Bursa perdagangan kripto utama Korea Selatan – yang dikendalikan oleh anak syarikat gergasi teknologi Korea Kakao – telah memberitahu pengguna bahawa mereka mengalami kecurian 342,000 Ether (ETH) dari “hot wallet” milik syarikat. Kejadian itu disahkan dalam satu kenyataan rasmi yang ditulis oleh Lee Seok-woo, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Upbit, Dunamu, pada 27 November.

Dalam kenyataannya, Lee Seok-woo mendedahkan bahawa: “Pada 1:06 pada 27 November 2019, 342,000 ETH (kira-kira 58 bilion won) dipindahkan dari Upbeat Ethereum Hot Wallet ke dompet yang tidak diketahui.” Memohon maaf kepada pengguna atas apa-apa “ketidakselesaan” yang berlaku, Ketua Pegawai Eksekutif menggariskan langkah-langkah yang dilakukan syarikat selepas ia mengesan kejadian itu.

Bursa pertukaran itu telah berjanji untuk melindungi aset pengguna, menyatakan bahawa 342,000 ETH (kira-kira $ 50 juta pada masa akhbar) akan dilindungi oleh aset korporat. Ia telah memindahkan semua aset kripto yang disimpan dalam “hot wallet” kepada “cold storage”. Deposit dan pengeluaran akan mengambil sekurang-kurangnya dua minggu untuk disambung semula, dengan Lee Seok-woo menjanjikan untuk memaklumkan pengguna sebaik sahaja mereka berfungsi seperti biasa.

Rujukan:

https://upbit.com/service_center/notice?id=1085

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads