Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bursa Perdagangan Logam Tubuhkan Kumpulan Blockchain Untuk Memodenkan Industri Mineral

 

Platform dagangan logam Switzerland membentuk konsortium blockchain yang bertujuan untuk menyelaraskan rantaian bekalan dalam industri mineral. Untuk itu, Open Mineral – syarikat permulaan yang ditubuhkan oleh sekumpulan bekas pekerja dari perdagangan komoditi dan perlombongan Glencore – berkata ia sudah mula bekerja dengan ConsenSys, syarikat permulaan Ethereum untuk membangunkan platform yang digelar Minerac. Firma itu tidak mendedahkan nama syarikat perlombongan dan firma kewangan yang setakat ini bersetuju untuk menyertai konsortium itu.

Menurut laporan dari Reuters, projek itu bertujuan supaya setiap pihak yang terlibat dalam perlombongan mineral dan logistik dagangan – dari perlombongan hingga penghantaran ke penyimpanan dan perdagangan – yang berpartisipasi sebagai nod platform blockchain baru.

Matlamat projek ini adalah untuk menyingkirkan proses rumit yang sedia ada dalam industri, dan pada akhirnya membenarkan pihak yang berlainan untuk mendapatkan data logistik yang dikemas kini secara serentak dan menguruskan dokumentasi perdagangan menggunakan kontrak pintar yang tertanam di blockchain tersebut.

Sumber:

https://www.coindesk.com/metals-exchange-forms-blockchain-group-to-modernize-minerals-industry/