Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Bursa Saham Utama Desak Pengawal Selia UK Untuk Tidak Menghalang Derivatif Kripto

Persekutuan Bursa Saham Dunia (WFE), sebuah persatuan perdagangan global dari bursa saham, telah merayu kepada Lembaga Pengendalian Kewangan United Kingdom (FCA) untuk tidak membatasi derivatif mata wang kripto bagi para pelabur runcit.

WFE membuat kenyataan pada 7 Oktober sebagai tindak balas kepada kertas perunding pengawalseliaan British British mengenai potensi larangan terhadap derivatif kripto seperti kontrak niaga hadapan Bitcoin (BTC) dan produk dagangan yang berkaitan dengan kripto. WFE sebaliknya mencadangkan agar FCA membangunkan perlindungan pengguna. WFE mengiringi tindak balasnya dengan pelbagai saranan seperti pelaksanaan piawaian yang berpotensi untuk produk yang disebutkan di atas, pertimbangan struktur pasar yang mendasar, dan kajian larangan untuk memastikan pengguna mempunyai pilihan dan akses, antara lain.

Ketua Pegawai Eksekutif WFE, Nandini Sukumar menggesa pihak berkuasa untuk membina peraturan yang relevan untuk membolehkan pasaran berkembang maju, menyatakan: “Walaupun produk aset kripto mempunyai potensi yang nyata, pasaran telah mengalami penyedia yang tidak dikawal yang mengedarkan produk yang tidak sesuai. Infrastruktur pasaran yang mematuhi keperluan kawal selia yang ketat, memasukkan perlindungan pengguna sebagai sebahagian daripada mandat mereka dan memahami bahawa integriti adalah asas kepada pasaran yang berfungsi dengan baik, adalah yang terbaik untuk menyampaikan produk-produk ini dan menyokong pasaran yang sedang membangun.” Keahlian WFE terdiri daripada bursa saham utama dunia, termasuk Nasdaq, CME Group, Korea Exchange, Bursa Saham London dan Deutsche Boerse.

Rujukan:

https://www.world-exchanges.org/news/articles/world-federation-exchanges-asks-fca-not-ban-sale-crypto-derivatives-retail-investors

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.