Traders Fair Malaysia 2019

Bursa Sekuriti Abu Dhabi Terbitkan Kertas Pemikiran Berkenaan Kripto Dan Blockchain

 

Bursa Sekuriti Abu Dhabi (ADX) telah mengeluarkan kertas pemikiran mengenai infrastruktur mata wang kripto dan blockchain untuk mengeluarkan aset digital. Dokumen tersebut dilaporkan dikeluarkan melalui kerjasama dengan Depositori Sekuriti Pusat dan di bawah naungan Persatuan Perkhidmatan Sekuriti Antarabangsa, ISSA.

Dalam menerbitkan karya itu, ADX berusaha untuk mengenal pasti kriteria teknikal dan operasi yang diperlukan untuk mengeluarkan aset digital dan menyokong institusi kewangan dalam menawarkan aset kripto. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif ADX, Rashed Al Blooshi, pertukaran “meneruskan usahanya untuk mengurus peralihan dari aset konvensional kepada aset yang lebih selamat, yang menyaksikan pembangunan yang besar dan pesat di rantau ini.”

Al Blooshi juga menggariskan pentingnya peningkatan infrastruktur pasar dan pembangunan standard tadbir urus untuk meningkatkan keyakinan pelabur dan memelihara pasaran daripada berpecah. Booshi berkata, sebagai ahli ISSA Central Depository Working Group, ADX akan mengusahakan pembangunan dan pelaksanaan projek blockchain.

Sumber:

http://wam.ae/en/details/1395302718621