Default – Below Header Ads

Cabang Eksekutif Negara Swiss Seru Peningkatan Peraturan Untuk Blockchain

Majlis Persekutuan Switzerland – badan pentadbir eksekutif negara – telah meminta rangka kerja pengawalseliaan yang lebih baik untuk teknologi blockchain dan DLT di negara ini. Mengikut pengumuman rasmi pada 27 November, Majlis Persekutuan akan memposisikan diri mereka sebagai yang menjelaskan keutamaannya untuk meningkatkan undang-undang dalam bidang blockchain dan DLT. Cadangan ini mensasarkan kepastian undang-undang dalam sektor ini, serta menghapuskan halangan untuk aplikasi berasaskan blokchain dan mengurangkan risiko penyalahgunaan.

Oleh itu, Majlis Persekutuan menyemak semula laporan yang pada mulanya dikeluarkan pada Disember 2018 dan mengemukakan pelbagai pindaan yang dicadangkan kepada satu siri tindakan persekutuan yang meliputi undang-undang sivil dan undang-undang pasaran kewangan. Mengikut pengumuman, Parlimen Switzerland akan meneliti cadangan itu pada awal tahun 2020.

Switzerland terkenal dengan pendekatan mesra kripto dan blockchain baik dalam pembangunan industri dan undang-undang yang berkaitan. Walaupun sesetengah pengawal selia Eropah bersedia untuk menghalang “mata wang selari” swasta, Mark Branson – pengarah Pihak Berkuasa Penyeliaan Pasaran Kewangan negara – berkata pada bulan September bahawa projek Libra Facebook sangat sesuai dengan rangka kerja pengawalseliaan yang sedia ada.

Rujukan:

https://www.efd.admin.ch/efd/en/home/dokumentation/nsb-news_list.msg-id-77252.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.