Default – Above Header Ads

Cadangan Peningkatan Ethereum (EIP) dibuka untuk Memintas Pelombong ASIC

Seorang pemaju Ethereum telah membuka Cadangan Peningkatan Ethereum (EIP) untuk membincangkan sama ada komuniti harus mengubah suai algoritma perlombongan Ethash untuk mengekalkan ketahanan terhadap ASIC. EIP 958, yang diumukan di GitHub oleh pemaju teras Ethereum, Piper Merriam, secara rasmi mencadangkan agar rintangan ASIC yang ditambah baik dilaksanakan dalam contoh rangkaian algoritma konsensus Ethash, Proof-of-Work (PoW).

“Saya percaya ia adalah kebijaksanaan yang diterima bahawa perlombongan berasaskan ASIC membawa peningkatan dalam sentralisasi jika dibandingkan dengan perlombongan GPU,” tulis Merriam. EIP adalah tindak balas langsung kepada laporan bahawa Bitmain – setakat ini pengeluar terbesar perkakasan perlombongan yang menggunakan Cip Litar Bersepadu Aplikasi Khusus (ASIC) – telah membangunkan pelombong ASIC Ethash dan akan memulakan penghantaran dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Bitmain dan pengeluar lain telah membina ASIC untuk pelbagai algoritma perlombongan – termasuk algoritma SHA-256 yang digunakan oleh Bitcoin – tetapi mata wang kripto lain cuba menggunakan algoritma PoW yang tahan ASIC. Oleh kerana pasaran ASIC dikuasai oleh Bitmain, ramai orang bimbang bahawa pembangunan pelombong ASIC Ethash akan memusatkan hashpower Ethereum dan memberikan pengaruh kepada Bitmain – pengaruh yang mungkin tidak digunakan untuk kebaikan komuniti.

Sumber:

https://www.ccn.com/ethereum-developer-opens-eip-to-discuss-bricking-ethash-asic-miners/