Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Calibra Facebook Wujudkan 50 Peranan Baru untuk Pasukannya Di Dublin

 

Calibra Facebook ingin mencipta 50 jawatan baru untuk tenaga kerjanya di Ireland, kerana syarikat itu nampaknya melawan trend pemberhentian kerja dalam sektor swasta semasa krisis koronavirus.

Laporan pada 20 April mendedahkan bahawa peranan pasukan kecil Calibra di Dublin dijangka diperluas secara signifikan tahun ini, dengan Facebook menyatakan bahawa operasi Irelandnya “sangat penting” untuk perjalanan projeknya.

Berpusat di Ireland sejak 2009, Facebook mempunyai 5,000 orang pekerja di negara ini di pelbagai syarikat rakan kongsi, seperti Instagram dan WhatsApp. Ditubuhkan pada tahun 2019, Calibra telah menjadi pusat strategi matawang digital yang terus berkembang di firma teknologi ini, yang dibentuk semula dengan ketara di bawah tekanan peraturan global.

Di samping pejabatnya di Dublin, Facebook menjalankan sebuah pusat data di Clonee, County Meath, dan menubuhkan makmal penyelidikan di Cork untuk anak syarikat realiti maya Oculus pada tahun 2017. Laura Morgan Walsh, ketua operasi untuk Calibra, memberitahu wartawan: “Pada masa ketidaktentuan global ini, kami terus melabur dalam pasukan kami yang terletak di Dublin. Kami secara aktif mengambil pakar dalam penipuan, pematuhan, pengurusan tenaga kerja dan penjagaan pelanggan untuk mengembangkan pasukan operasi kami yang menyokong dompet digital Calibra.”

Facebook memperoleh lesen e-money dari bank pusat Ireland seawal tahun 2016, tetapi mengatakan bahawa kadar penggunaan barunya untuk Calibra di negara ini akan tetap terkait dengan respons pengawal selia. Facebook telah dipaksa untuk membuat perubahan besar pada reka bentuk stablecoin global, Libra, yang beralih dari aset yang akan disokong oleh sekumpulan matawang fiat ke matawang yang disokong oleh stablecoin matawang tunggal.

Rujukan: 

https://www.irishtimes.com/business/technology/facebook-continuing-to-hire-for-hundreds-of-roles-in-ireland-1.4232703

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads