Default – Above Header Ads

Cargill dan Rabobank Gunakan Blockchain Untuk Perdagangan Gandum Antara Benua Bernilai $ 12 Juta

Syarikat perkhidmatan perbankan dan kewangan multinasional Belanda, Rabobank baru-baru ini mengumumkan penyelesaian perdagangan komoditi antara benua $ 12 juta menggunakan teknologi blockchain.

Rabobank dan syarikat logistik lain bekerjasama dengan syarikat gergasi pertanian yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Cargill dan peniaga komoditi agro, Argocrop International untuk menguruskan transaksi perdagangan gandum dari Amerika Utara ke Asia Tenggara. Mereka menggunakan platform blockchain yang berpusat di Singapura yang disebut dltledgers untuk melancarkan prosesnya. Dilaporkan bahawa menyelesaikan perdagangan antara benua yang serupa dengan menggunakan proses tradisional boleh memakan waktu hingga satu bulan.

Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat yang terlibat dalam perdagangan gandum ini menggunakan platform blockchain dltledgers untuk pelaksanaan perdagangan digital dari awal hingga akhir dan mendigitalkan dokumen dan proses pelaksanaan perdagangan. Ini membantu mereka mengurangkan masa penyelesaian kepada hanya lima hari. Jennifer Davidson, pemimpin pelaksanaan perdagangan di Cargill, menyatakan: “Kami melihat transaksi ini sebagai contoh terbaru bagaimana bekerja bersama dan menggunakan teknologi untuk menyelesaikan cabaran dapat menambahbaik proses perdagangan, serta penjejakan produk, keselamatan makanan, pemakanan dan banyak lagi.”

Fasilitator utama Rabobank, Mario Cortinhal di Amerika Utara dan Olivier De Jong di Singapura mengatakan bahawa mereka dapat meminimumkan masa yang dihabiskan untuk memproses dokumen kerana keberkesanan kontrak pintar berdasarkan konsensus.

Rujukan:

https://www.rabobank.com/en/press/search/2020/20200413-global-agriculture-supply-chain-partners-make-cross-continent-commodity-trade-transaction-via-blockchain.html?utm_medium=RSS

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.