Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Carnegie Mellon University Mendapat Perjanjian Pelaburan Sebanyak $ 4M untuk Membangunkan Program Penyelidikan DeFi

Bekas penyumbang kepada MakerDAO dan alumni Carnegie Mellon telah melakukan janji untuk menyumbang 10,000 MKR – bernilai lebih kurang $ 4.3 juta pada masa penulisan – untuk alma maternya untuk membangunkan program penyelidikan untuk aplikasi yang terdesentralisasi.

Nikolai Mushegian mengumumkan sumbangan itu dalam pengumuman 1 Januari di laman webnya. Menurutnya, beliau telah mendermakan 3,200 MKR ($ 1.3 juta) pada hari sebelumnya dan “komitmen tidak rasmi” lagi sebanyak 6,800 MKR ($ 2.9 juta). Dalam pengumuman itu, pemaju mengatakan bahawa matlamatnya untuk derma itu adalah “untuk menubuhkan program penyelidikan untuk aplikasi/protokol dan/atau mekanisme ‘game theory’.” Beliau juga menulis bahawa agenda penyelidikan yang lebih lengkap akan tersedia dalam beberapa minggu yang akan datang.

Dalam kebimbangan yang lebih lanjut, Mushegian berkata beliau terganggu dengan membuat keuntungan dalam industri itu, termasuk apa yang disebutnya “peningkatan tingkah laku mencari sewa dari beberapa pemain besar di ruang ini, dan juga dari bank sedia ada dan gergasi teknologi.” Dia mengakui keyakinan dalam daya tahan sistem universiti dalam menghadapi tekanan dari kerajaan dan perniagaan.

Dalam dunia teknologi lejar terdesentralisasi, Carnegie Mellon berada kukuh di hadapan. Tepper School of Business mempunyai Inisiatif Blockchain, suatu program yang merentasi disiplin ilmu. Program ini sebenarnya telah mewujudkan sebuah matawang kripto tempatan kepada universiti itu sendiri, iaitu CMU Coin. Pelajar ditugaskan untuk mengemukakan permohonan berasaskan universiti untuk token ini.

Rujukan:

https://nikolai.fyi/cmu-donation.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.