Default – Above Header Ads

CEO: Apple Tidak Akan Mewujudkan Mata Wang Digital Sendiri Seperti Facebook

Apple tidak berhasrat untuk mengikuti langkah Facebook dalam mewujudkan mata wang digitalnya sendiri, kata CEO syarikat Tim Cook. Bercakap dalam temu bual pada 4 Oktober, Tim Cook berterus terang berkenaan idea bahawa Apple boleh mengeluarkan token mata wangnya sendiri.

“Tidak,” katanya ketika ditanya kemungkinan, meneruskan: “Saya benar-benar fikir mata wang harus kekal di tangan kerajaan. Saya tidak selesa dengan idea bahawa entiti swasta boleh mencipta mata wang moden.” Komentar beliau menyentuh nada yang berbeza berbanding Facebook, yang membangunkan mata wang digital Libra.

Di ruang pembayaran, Apple berusaha untuk berkongsi pasaran dengan pemain seperti Visa, Mastercard dan PayPal melalui Apple Pay. Ketiga-tiga syarikat itu telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam Libra, walaupun pendedahan minggu ini yang semua mungkin mempertimbangkan untuk menarik diri. Berita terkini turut menyatakan PayPal telah menarik diri secara rasmi.

Cook juga kemungkinan akan menimbulkan kemarahan penyokong mata wang kripto dengan mempercayai bahawa kerajaan harus mengawal wang. Mereka yang menyokong mata wang kripto yang terdesentralisasi seperti Bitcoin (BTC) sebaliknya mengkritik cara negara dan bank pusat merosakkan bekalan wang fiat.

Bagi Cook, bagaimanapun, negara adalah penjaga untuk alat ekonomi. Beliau berkata: “Mata wang, adalah seperti ketenteraan, harus tetap berada di tangan negara – ia adalah tujuan mereka ditubuhkan. Kita memilih wakil rakyat supaya mereka dapat melaksanakan tanggungjawab kerajaan. Perniagaan tidak dipilih – mereka tidak perlu menceroboh ruang ini.”

Rujukan:

https://www.lesechos.fr/tech-medias/hightech/pour-tim-cook-le-patron-dapple-certains-gafa-ont-sans-doute-ete-arrogants-1137197

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Default – Between Post Ads