Default – Below Header Ads

Cerita di Sebalik Gambar Ikonik Bank Deutsche ‘Lelaki Beg Bitcoin’

Baru-baru ini, satu gambar yang menunjukkan dua orang lelaki berjalan di sebelah satu cawangan  Bank Deutsche dengan membawa beg dengan perkataan “Bitcoin” di atasnya yang menjadi viral di media sosial, menyebabkan ramai yang percaya mereka adalah antara beribu yang kehilangan kerja berikutan pemotongan staf bank itu. Namun begitu, dalam realiti, kedua-dua lelaki itu tiada kaitan dengan Bank Deutsche.

Bank Deutsche telah mengumumkan perancangan penstrukturan semula dan dijangka akan menghentikan 18,000 pekerja di seluruh dunia – satu langkah yang dilihat sebagai pengakhiran gergasi bank itu. Dengan wartawan mengerumuni pejabat bank di seluruh dunia, banyak gambar pekerja yang dihentikan telah diterbitkan, tetapi tiada satu yang menyebabkan kekecohan seperti gambar “Lelaki Beg Bitcoin” yang kini telah menjadi ikonik.

Pertama kali diterbitkan di dalam artikel Financial Times, gambar itu dengan cepat mengambil perhatian kepada gambar itu dan melihatnya sebagai simbol pertentangan antara kewangan tradisional dan moden.

Namun begitu, tidak lama kemudian, gambar itu dengan pantas didedahkan tiada kaitan dengan bank itu. Beberapa jam selepas ia menjadi viral, satu syarikat pakaian yang ditempah di London menyertai perbincangan itu, dan berkata lelaki-lelaki itu bukan pekerja bank yang dihentikan, tetapi tukang jahit.

Fielding & Nicholson adalah syarikat pakaian yang ditempah yang beroperasi di London, yang mendapat populariti kerana membenarkan pelanggannya membayar dalam Bitcoin. Syarikat itu nampaknya menyambut publisiti yang diperoleh dari gambar itu, memandangkan ia menerbitkan alamat Bitcoin kepada biografi Twitter untuk tip dan sumbangan.

Syarikat yang mengeluarkan beg itu juga mendapat peningkatan yang besar dalam penjualan daripada publisiti itu. Beg “Bitcoins” habis dijual dengan cepat dan tiada maklumat baru tentang pembaharuan stok.

Sumber:

https://cryptoslate.com/story-iconic-deutsche-bank-bitcoin-bag-man-photo/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!