China Bakal Menyaksikan Perikatan Inovasi Blockchain Baru, Dengan Huawei Dan Alibaba Sebagai Ahli

China telah menyambut penubuhan Perikatan Inovasi Blockchain peringkat wilayah pertama pada 14 April. Lebih daripada 100 syarikat terkenal, dalam dan luar negara, telah bergabung dalam pakatan tersebut. Anggota termasuk Inspur, Tsinghua Unigroup, Huawei, IBM, Tencent, Alibaba dan Baidu, menurut pengumuman itu. Perikatan tersebut terletak di gugusan industri pintar di Daerah Yuzhong. Ini bertujuan untuk membina platform terbuka untuk komunikasi, kerjasama, inovasi, dan aplikasi blockchain dalam kalangan perusahaan.

Pemain utama dalam industri komunikasi China bergabung dengan institusi penyelidikan saintifik mengenai pakatan tersebut. Luo Qingquan, Pengarah Biro Pengembangan Data Raya Chongqing menambahkan bahawa: “Pembentukan Perikatan di Chongqing, yang menghadap ke seluruh negara, akan berkhidmat dalam pembangunan” Belt and Road “, dan mengumpulkan perusahaan-perusahaan elit dari semua lapisan masyarakat, tentu akan memainkan peranan penting dalam pengembangan industri inovasi aplikasi blockchain Chongqing. “

Semasa pelancaran, perikatan juga mengumumkan pelancaran rasmi platform blockchain perkhidmatan awam, “Yu Express Chain”. Platform ini didasarkan pada Inspur Blockchain Services (IBS) dan akan berfungsi sebagai penyedia perkhidmatan pembangunan dan enjin blockchain.

Zhang Fan, naib presiden Kumpulan Inspur menambahkan bahawa: “Yu Express Chain” akan mendorong industri untuk berkumpul dan berkembang. Dalam lima tahun ke depan, pihaknya akan berusaha merealisasikan jumlah permohonan paten perusahaan teras sebanyak 1.000, melaksanakan perkhidmatan untuk perusahaan dan institusi, membuat 20 senario aplikasi blockchain mendalam, dan mendorong perusahaan untuk menghasilkan nilai output 5 billion Renminbi.

Rujukan:

http://www.chinanews.com/cj/2020/04-14/9156686.shtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.