Default – Above Header Ads

China Everbright Bank Menggunakan Teknologi DLT Ant Financial Untuk Rantaian Pembekalan Kewangan

China Everbright Bank (CEB), sebuah bank perdagangan utama di China dan salah satu syarikat awam terbesar di dunia, telah memulakan penyelesaian pembiayaan rangkaian bekalan berasaskan blockchain oleh Ant Financial. Ant Financial, cabang kewangan gergasi e-dagang China, Alibaba, telah bekerjasama dengan CEB untuk melaksanakan secara bersama Duo Chain – platform perkhidmatan rangkaian yang dirancang untuk menangani transaksi kewangan berkaitan rantaian bekalan.

CEB dan Ant Financial pada mulanya membentuk perkongsian mereka pada separuh kedua tahun 2019. CEB adalah bank China pertama yang menggunakan Duo Chain Ant. Menurut laporan tempatan, Ant Financial pada mulanya melancarkan teknologi tersebut pada 2019 sebagai cara untuk meningkatkan pembiayaan rantaian bekalan menggunakan teknologi blockchain.

Secara takrif, pembiayaan rantaian bekalan (SCF) adalah amalan pengoptimuman yang bertujuan untuk menyediakan pembiayaan yang efisien dalam rantaian nilai. Matlamat kedua belah pihak – pembeli dan penjual – adalah untuk mengurangkan modal kerja, dan meningkatkan aliran tunai pada kos yang berkurangan dengan menggunakan penilaian kredit pembeli. Oleh itu, SCF menyediakan kredit jangka pendek yang membolehkan pembeli memanjangkan terma pembayaran mereka, dan membolehkan para pembekal menerima pembayaran awal.

Dengan melaksanakan teknologi Duo Chain, China Everbright Bank berhasrat meningkatkan keselamatan SCF, dan menghapuskan transaksi penipuan. Platform Duo Chain membolehkan pengguna melengkapkan pengesahan identiti dan tandatangan elektronik dengan CEB, sambil merekodkan semua urus niaga yang berkaitan dengan teknologi lejar teragih untuk tujuan pengesanan.

CEB dilaporkan menambah bahawa bank itu juga ingin menyepadukan platform pengurusan data dalaman dan luaran, platform kredit perusahaan, dan sistem lain yang berkaitan untuk meningkatkan kecekapan dan kualiti perkhidmatan kewangannya.

Rujukan:

https://finance.sina.com.cn/money/bank/2020-03-12/doc-iimxyqvz9868336.shtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads