Default – Above Header Ads

China ingin Matawang Kripto Berpusat untuk Melindungi Yuan

Bank Rakyat China (PBoC) akan terus melaksanakan langkah ketat terhadap mata wang kripto sebagai strategi untuk melindungi dan mengukuhkan yuan (RMB), menurut satu kenyataan yang disiarkan pada 29 Mac. Pada persidangan video kebangsaan 2018 yang didedikasikan untuk pencapaian dan cabaran utama yang dihadapi sistem monetari China, timbalan gabenor PBoC Fan Yifei menggariskan objektif untuk melindungi yuan.

Walaupun Fan menyokong pembangunan mata wang kripto yang dikawal selia oleh kerajaan, dengan menyatakan bahawa satu objektif adalah, “… untuk terus memperhebat pembaharuan dan inovasi, dengan kuat mempromosikan R & D mata wang digital bank pusat”, beliau menegaskan kepentingan melindungi yuan berbanding mata wang kripto tidak rasmi.

China telah mengambil beberapa langkah ke atas perdagangan mata wang kripto, menambah kedua-dua platform perdagangan aset asing dan domestik kepada Great Firewall, mengharamkan tawaran duit syiling permulaan (ICO) dan juga laman web yang berkaitan dengan mata wang kripto. Hasil daripada dasar-dasar keras ini, peniaga telah melarikan diri ke pasaran lain dengan peraturan yang lebih lembut terhadap mata wang kripto, seperti Hong Kong dan Jepun.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/china-to-develop-centralized-crypto-protects-yuan-against-non-state-digital-currency