Default – Above Header Ads

China ingin Menjadi Ketua dalam Implementasi Standard Blockchain

“ASAP”: China Bekerja Ke Arah Standard Blockchain Nasional

Dalam satu pengumuman di laman web rasmi kerajaan semalam, kementerian industri dan teknologi maklumat China mendedahkan ia telah menjalankan ‘kajian khas’ meneroka rangka kerja untuk menyeragamkan teknologi blockchain dalam negara. Proses ini telah melihat bahagian perkhidmatan dan maklumat Kementerian perkhidmatan dan Institut Standardisasi Elektronik China mencadangkan jawatankuasa teknikal baru yang akan ditubuhkan.

Memandangkan keadaannya, China adalah sebahagian daripada jawatankuasa teknikal TC 307 di bawah Organisasi Antarabangsa bagi Standardisasi (ISO) bersama-sama dengan 30 negara peserta lain yang bekerja ke arah standard antarabangsa untuk teknologi blockchain. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, ISO melantik Australia untuk memimpin usaha antarabangsa yang kini melihat 7 piawai blok ISO di bawah pembangunan.

Mengakui penyertaan China dalam usaha ISO, kementerian IT mendakwa “kemajuan positif” dalam meneliti piawaian untuk aspek blok utama teras termasuk pengesahan identiti dan kontrak pintar. Keperluan untuk “sistem standard blockchain lengkap” di dalam negeri, kementerian IT China menjelaskan, bermakna ia perlu untuk bekerja dan membangunkan usaha sendiri negara untuk memperkenalkan standard “secepat mungkin”. Kementerian juga berkata bahagian perkhidmatan IT dan perisiannya akan mempromosikan teknologi blockchain, mempercepatkan penubuhan jawatankuasa piawaian blockchain dan menyokong pembangunan sektor di negara ini secara keseluruhan.

Sumber:

https://www.ccn.com/china-national-blockchain-standards/

EXMO affiliate program