Default – Above Header Ads

China Telah Membina Sistem Blockchain Untuk Menggantikan Cek

Bank pusat China telah selesai bekerja pada sistem berasaskan blockchain yang mendigitalkan cek yang dikeluarkan oleh perniagaan domestik, menurut kenyataan seorang pegawai senior. Di Gang, timbalan ketua makmal penyelidikan mata wang digital di People’s Bank of China, berkata jabatan itu “telah menyelesaikan infrastruktur sistem yang mengeluarkan cek digital berdasarkan blockchain dengan teknologi kontrak pintar.”

Menurut Di, kerja itu berjaya selepas proses R & D selama setahun yang bermula pada tahun 2016 apabila makmal pertama kali mengumumkan rancangannya untuk melihat teknologi blockchain dengan harapan menyelesaikan isu penipuan cek dalam pasaran China. Ia kemudian melaporkan bahawa, pada Januari 2017, agensi itu telah berjaya menguji prototaip dalam persekitaran maya.

Berdasarkan penjelasan Di, pemeriksaan perniagaan fizikal di China berfungsi seperti pesanan wang, kecuali selain digunakan untuk menuntut pembayaran dari bank, penerima juga dapat menukarnya dengan entiti lain. Masalah yang jelas dengan sistem yang sedia ada adalah bilangan perantara yang banyak yang mengambil peranan bank tradisional untuk mengeluarkan cek, dan yang membawa risiko penipuan serta melemahkan institusi kewangan negara, katanya lagi.

Sumber:

https://www.coindesk.com/china-has-built-a-blockchain-system-that-could-replace-paper-checks/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads