Default – Above Header Ads

China Terus Memudahkan Proses Permohonan Paten Blockchainnya

Pentadbiran Harta Intelek Kebangsaan (NIPA) di China terus menjelaskan garis panduan untuk permohonan paten teknologi blockchain, yang ditetapkan untuk berkuat kuasa pada 1 Februari. Pada akhir Disember 2019, NIPA mengumumkan garis panduan yang telah disemak untuk permohonan paten untuk teknologi baru seperti blockchain, kecerdasan buatan, Big Data, dan kaedah dan proses perniagaan.

Satu contoh garis panduan yang disemak semula adalah kaedah dan peranti untuk komunikasi yang selamat antara nod blockchain. Permohonan paten ciptaan mencadangkan kaedah komunikasi nod blockchain dan peranti yang menyelesaikan masalah di mana nod blockchain perniagaan membocorkan data privasi semasa berkomunikasi satu sama lain. Garis panduan tersebut berbunyi: “Sebelum nod perniagaan dalam blokchain mewujudkan sambungan komunikasi, ia dapat menentukan sama ada untuk mewujudkan sambungan komunikasi menurut sijil CA yang dibawa dalam permintaan komunikasi dan senarai amanah CA yang pra-dikonfigurasikan. Ini mengurangkan kemungkinan nod perniagaan membocorkan data peribadi dan meningkatkan keselamatan data yang disimpan di blockchain tersebut. “

Penganalisis berkata bahawa semakan garis panduan ini adalah tindak balas langsung kepada keperluan pembangunan industri baru seperti blockchain. Ia juga mencerminkan arah strategik China untuk memperkuat perlindungan harta intelek, dengan menjadi lebih mesra terhadap pemohon paten dalam bidang-bidang baru ini – semuanya seolah-olah membina struktur renminbi digital yang sangat dinanti-nantikan.

Rujukan:

http://www.cnipa.gov.cn/zfgg/1144989.htm

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.