Default – Above Header Ads

Cisco Memohon Paten untuk Mesej Berkumpulan Rahsia berdasarkan Blockchain

Cisco sedang mencari teknologi blockchain sebagai cara untuk membuat mesej kumpulan rahsia lebih mudah dan lebih selamat, menurut pemfailan awamnya. Dalam permohonan paten yang dikeluarkan pada hari Khamis oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. (USPTO), syarikat itu menyifatkan bagaimana blockchain membolehkan orang ramai membentuk kumpulan secara spontan dan berkongsi fail dan maklumat lain sambil mengesan keanggotaannya.

Ini akan menyelesaikan “masalah biasa” yang dihadapi oleh pasukan pemesejan ad-hoc, kata Cisco, iaitu: “bagaimana keanggotaan kumpulan ditubuhkan, dikomunikasikan, dikemas kini, dan dijamin daripada gangguan yang tidak dibenarkan … dalam konteks kumpulan dinamik, berpusat, dan mengatur sendiri.” Dokumen yang difailkan pada Disember 2017, mencadangkan menggunakan kunci kriptografi yang dikongsi di kalangan peserta kumpulan untuk menubuhkan rangkaian peer-to-peer – dengan kata lain, mencipta sembang kumpulan terdesentralisasi dengan hanya ahli yang diberi kuasa untuk menyertainya.

Cisco telah melihat kes penggunaan lain untuk blockchain, yang diterbitkan pada Oktober lalu, syarikat itu ingin menggunakan rangkaian blockchain untuk mengesan peranti Internet of Things.

Sumber:

https://www.coindesk.com/cisco-imagines-group-chats-blockchain-patent-filing/