Default – Below Header Ads

Coinbase Perolehi Paten Sistem Untuk Mengenal Pasti Akaun Tidak Patuh Syarat

Syarikat utama perdagangan matawang kripto Coinbase telah dianugerahkan paten untuk sistem yang mengenal pasti dan menanda akaun tidak patuh syarat. Pemfailan tersebut kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat pada 19 Nov memperincikan sistem yang mengandungi model pemarkahan yang “menentukan markah pematuhan bagi setiap satu akaun berdasarkan faktor-faktor yang berkaitan dengan akaun masing-masing.” Sistem tersebut kemudian membandingkan skor kepatuhan kepada setiap akaun untuk mengesan akaun yang gagal mematuhi piawaian.

Selepas proses penandaan mengenal pasti akaun yang tidak patuh, sistem tersebut akan menilai sama ada ia baik atau buruk, memasuki penentuan tersebut ke dalam sistem maklum balas dan memutuskan sama ada atau tidak untuk menutup akaun. Pengumuman itu menyatakan: “Penyiasat mungkin dapat menentukan sama ada akaun sedang digunakan untuk aktiviti haram dengan melakukan penyelidikan pada pihak-pihak transaksi yang menerima atau menghantar pembayaran dan menentukan apakah pihak-pihak tersebut terlibat secara aktif dalam kegiatan haram. Ini mungkin agak mudah untuk menentukan bahawa pihak yang menghantar atau menerima bayaran adalah dalam perniagaan menjalankan perkhidmatan dalam talian yang mungkin menyalahi undang-undang.”

Menurut laporan CipherTrace untuk suku ketiga tahun 2019, jumlah penipuan dan kecurian berkaitan matawang kripto yang mengakibatkan kerugian bernilai $ 4.4 bilion pada tahun 2019. CipherTrace menyelidiki ke 120 bursa mata wang ‘Know Your Customer (KYC) dan Anti-Money’ dan menganalisis corak dalam jenayah yang berkaitan dengan kripto.

Rujukan:

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=3&f=G&l=50&co1=AND&d=PTXT&s1=Coinbase&OS=Coinbase&RS=Coinbase

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.