Dapper Labs Umum Kerjasama Perkongsian Teknologi Dengan Libra

Dapper Labs, pasukan di belakang CryptoKitties dan Flow Blockchain, telah mendedahkan kerjasama dengan projek Libra, stablecoin Facebook untuk berkongsi teknologi proprietari. CTO Dapper Labs, Dieter Shirley mendedahkan bahawa blockchain Dapper Flow akan menggunakan teknologi Libra Move sebagai mesin maya (VM), sementara Libra akan menggunakan bahasa pengaturcaraan kontrak pintar Dapper Cadence dalam kerjasama perkongsian teknologi. Shirley menyatakan bahawa Flow akan mendapat keuntungan dari kecekapan prestasi Move, sementara Libra mendapat keuntungan dari reka bentuk mesra pemaju Cadence.

Dapper Labs telah membangunkan Cadence selama kira-kira satu tahun sebelum melancarkan Bahasa pengaturcaraan tersebut di platform percubaan pembangun perisian. Bahasa pengaturcaraan ini dirancang untuk mempermudahkan penggunaan dan prestasi optimum untuk kontrak pintar dan berdasarkan teori linear.

Dieter menyatakan bahawa pasukan Move “adalah satu-satunya blockchain pengeluaran lain yang sebenarnya menggabungkan idea-idea ini yang diambil dari teori linear dan menerapkannya dalam konteks kontrak pintar,” sambil menambah: “Move adalah bahasa pengaturcaraan berorientasikan sumber, tetapi direka bentuk untuk prestasi dan tidak mudah untuk dibaca dan digunakan. Cadence, sebaliknya, dirancang untuk penggunaan, dengan sintaks yang diilhamkan oleh Swift dan Rust. “

Shirley mengatakan bahawa Move dan Cadence adalah “saling menyokong antara satu sama lain.” Dia menggambarkan Move sebagai “VM yang sangat berprestasi dari semua arah” yang “sangat mementingkan kecekapan, kelajuan, dan pengeluaran hasil,” sementara Cadence dibangun “dari atas ke bawah” dengan “fokus pada kemudahan untuk digunakan oleh pemaju perisian”.

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/dapper-labs-announces-tech-sharing-partnership-with-libra

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.