Default – Above Header Ads

Deutsche Bank, Allianz, Auto1 Bekerjasama Membina Platform Blockchain Pembiayaan Kereta

Kumpulan insurans Jerman Allianz dan Deutsche Bank telah bekerjasama dengan Auto1, syarikat pertukaran kereta yang berpangkalan di Berlin untuk menawarkan pembiayaan kenderaan menggunakan teknologi blockchain. Tiga rakan kongsi telah mencipta sebuah syarikat baru bernama “Auto1 Fintech” yang mana mereka bersama memiliki lebih daripada 50 peratus pegangan syarikat.

Usaha baru itu akan menawarkan produk insurans dan pembiayaan semula pinjaman untuk pengedar kereta yang membeli kenderaan Auto1, kata ketua bersama Hakan Koc dalam temu bual dengan Bloomberg. Auto1, yang disokong oleh SoftBank Group Corp., adalah pertukaran kenderaan dalam talian untuk kereta terpakai yang membelinya dari individu dan kemudian menjualnya semula kepada pengedar.

Auto1 berusaha untuk menjadi platform internet yang dominan untuk kereta terpakai. Walaupun mereka sudah aktif di Jerman, syarikat itu akan berkembang ke Perancis dan Poland pada tahun ini, menurut Koc. Pada awal tahun ini Vision Vision SoftBank melaburkan € 460 juta ($ 540 juta) dalam Auto1, menilai syarikat itu pada kira-kira € 2.9 bilion ($ 3.4 bln).

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/deutsche-bank-allianz-auto1-partner-to-create-car-financing-blockchain-platform