Default – Above Header Ads

Dubai Akan Lancarkan Pembayaran Blockchain Menggunakan Mata Wang Digital Negara ’emCash’

 

Penduduk Dubai tidak lama lagi akan mempunyai cara untukmembuat bayaran untuk yuran sekolah, bil dan pembelianruncit lain menggunakan emCash, sebuah mata wang digitalnegara berasaskan blockchain. Biro kredit rasmi pertama UAE – emCredit – di bawah Jabatan Pembangunan Ekonomi Dubai sedang berusaha mempromosikan emCash untuk kegunaanyang lebih luas dengan melancarkan peranti point-of-sale(PoS) di gedung kerajaan di seluruh Dubai.

Peranti PoS juga akan digunakan di kedai runcit, membolehkan kedua-dua warganegara dan penduduk Dubai membuat pembelian berikutan perkongsian dengan pembekalpembayaran blockchain, Pundi X.

Jurucakap emCredit, anak syarikat kerajaan itu menyatakan: “Untuk menjadi bandar pertama di dunia yang menawarkanpenyelesaian pembayaran berasaskan blokchain kepadapenduduk kami adalah momen yang menarik untuk Dubai. Menggunakan teknologi canggih seperti blockchain adalahkeutamaan utama dan memberikan faedah kepadawarganegara kita dalam bentuk kemudahan dan keselamatankepada para pelanggan dan pedagang di seluruh Dubai.”emCash telah dibangunkan sebagai mata wang digital berasaskan blockchain pertama Dubai yang menyamai nilaidirham, mata wang fiat UAE.

Sumber:

http://www.tradearabia.com/news/BANK_346022.html

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads