Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Eksekutif Bank di Eropah: Bitcoin bukan Jawapan untuk Masa Depan

Orang Atasan Bank-Bank Eropah: Bitcoin ‘Bukan Jawapan terhadap Ekonomi Tanpa Tunai’

Eksekutif dari European Central Bank (ECB) dan Bank of International Settlements (BIS) mengatakan Bitcoin adalah “bukan jawapan kepada ekonomi tanpa tunai,” dalam kenyataan yang dikeluarkan pada 13 Mac. Menulis dalam ulasan mengenai laporan BIS terhadap mata wang digital bank pusat (CBDC), Benoît Cœuré dan Jacqueline Loh menambah bahawa bank perlu meningkatkan pilihan pengiriman wang dan tidak semestinya menggunakan CBDC. Benoît Cœuré adalah ahli lembaga pengarah ECB dan pengerusi Jawatankuasa Penyelesaian Pembayaran dan Prasarana Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa (BIS) dan Jacqueline Loh adalah ketua Jawatankuasa Pasar BIS.

Bitcoin adalah “cabaran” yang dapat dipenuhi melalui penawaran pengguna yang dipertingkatkan dalam pasaran pengiriman wang, mereka mendakwa, menyimpulkan: “Walaupun terdapat banyak kesalahan, bitcoin telah meletakkan perhatian pada kegagalan lama sistem kami sekarang: pembayaran runcit merentas sempadan … Walau bagaimanapun, saluran pembayaran ini umumnya lebih perlahan, kurang telus dan lebih mahal daripada yang domestik. Penambahbaikan di sini adalah cara terbaik untuk meningkatkan kemampuan bank terhadap cabaran bitcoin. ”

Kedua-dua laporan BIS dan ulasan Cœuré dan Loh tetap menghilangkan diri daripada topik peraturan mata wang kripto, Cœuré telah meramalkan topik itu menjadi “tumpuan” bagi masyarakat antarabangsa pada masa akan datang.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-not-the-answer-to-cashless-economy-says-european-banks-top-brass