Default – Above Header Ads

Eksekutif Bank Pusat: Ghana Sedang Meneroka Mata Wang Negara Digital

Republik Ghana sedang meneroka faedah dan manfaaat jika mengeluarkan mata wang digital bank pusat (CBDC), kata gabenor bank pusat negara itu. Ernest Addison, seorang ahli ekonomi Ghana yang kini berkhidmat sebagai gabenor Bank of Ghana (BoG), mendedahkan bahawa bank itu bekerja dengan pihak berkepentingan utama untuk meneroka projek perintis CBDC.

Dalam ucaptama Persidangan Perbankan Kebangsaan ke-23 pada 26 November, Addison menyatakan bahawa projek CBDC akan dilaksanakan dalam kotak pasir “dengan kemungkinan mengeluarkan e-cedi dalam masa terdekat.” Cedi adalah matawang fiat Ghana. Dalam ucapannya, Gabenor BoG mendakwa bahawa projek perintis CBDC jatuh selaras dengan usaha kebangsaan untuk mendigitalkan sektor kewangan dan perbankan. “Teknologi kewangan digital akan terus menentukan masa depan pengalaman perbankan kami,” kata Addison sambil mendakwa jumlah transaksi wang bergerak meningkat dari 982 juta pada 2017 kepada 1.4 bilion pada 2018.

“Pola pertumbuhan yang konsisten menggariskan peluang yang mampan untuk sektor perbankan,” kata Gabenor. Oleh itu, Gabenor juga mengumumkan bahawa BoG telah membenarkan Bank Perdagangan Ghana (GCB Bank) – bank terbesar di Ghana dari segi jumlah aset operasi – mengeluarkan e-wang yang serupa dengan apa yang dikenali sebagai wang mudah alih. Menurut Addison, GCB Bank akan mencipta nilai elektronik yang disokong oleh jumlah tunai yang setara, yang membolehkan para pelanggan mempunyai akses kepada dompet elektronik yang dikeluarkan oleh GCB.

Rujukan:

https://www.bog.gov.gh/wp-content/uploads/2019/11/23rd-Annual-Banking-Conference_Speech_Governor_final.pdf

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.