Default – Above Header Ads

Eksekutif Goldman Sachs Tingalkan Bank Tersebut Untuk Sertai Bank Perdagangan Kripto Milik Mike Novogratz

Bank perdagangan kripto, Galaxy Digital, yang diasaskan dan dikendalikan oleh bekas eksekutif Wall Street Mike Novogratz, dilaporkan akan mengupah eksekutif Goldman Sachs, Richard Kim sebagai ketua pegawai operasi barunya.

Novogratz – yang merupakan salah satu daripada orang terkaya di dunia menurut Forbes – meninggalkan Wall Street pada tahun 2015 selepas dua tahun mengalami kerugian di Fortress Investment Group, setelah sebelumnya beliau telah berkhidmat selama 11 tahun di Goldman Sachs. Beliau telah merujuk kepada mata wang kripto sebagai “gelembung terbesar dalam sejarah,” dengan menyatakan bahawa “anda dapat membuat banyak wang dalam perjalanan ini, dan kami akan mengejarnya.” Pada September 2017, Novogratz mengumumkan rancangan untuk memulakan dana lindung nilai kripto bernilai $ 500 juta, yang kemudiannya dihentikan pada bulan Disember.

Saham dalam Galaxy Digital Novogratz dilaporkan dijual menerusi penempatan swasta, dan juga melalui pengambilalihan syarikat farmaseutikal Kanada untuk disenaraikan di bursa Kanada – membolehkan syarikat tersebut tidak mendedahkan kewangannya – dengan matlamat mengumpul kira-kira $ 200 juta, lapor Bloomberg.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/goldman-sachs-exec-leaves-to-join-mike-novogratzs-crypto-merchant-bank-report-says