EOS, Mata Wang Kripto 5 Terbesar Lancarkan Blockchainnya

Rangkaian blockchain EOS ditetapkan untuk dilancarkan pada 9 Jun, mengikut hasil undi langsung yang berlangsung pada 8 Jun. Calon untuk menjadi blockchain EOS yang dipanggil “Block Producers” – sama dengan pelombong di blockhain Bitcoin – mengundi “Go” dalam sesi pengundian mereka yang terakhir untuk menjadikan mainnet EOS hidup pada jam 1:00 petang UTC pada 9 Jun. Komuniti EOS masih belum mengesahkan bahawa pelancaran telah berlaku pada masa akhbar.

Berita itu datang seminggu selepas pembuat EOS ‘pencipta perisian Block.one, mengeluarkan versi 1.0 protokol blokchain EOSIO kepada orang ramai. Perisian EOSIO direka untuk membolehkan perniagaan peringkat perusahaan dan “komuniti yang didorong oleh komuniti” membina aplikasi berasaskan blockchain berskala. EOSIO, diharapkan dapat bersaing terus dengan Ethereum (ETH) sebagai protokol untuk membina aplikasi berpusat (Dapps), juga menerima rangsangan baru pendanaan minggu lepas. Pada hari yang sama Block.one mengeluarkan EOSIO 1.0 kepada orang ramai, syarikat itu mengumumkan pelancaran dana $ 50 juta untuk menyokong pembangunan ekosistem EOSIO, dengan kerjasama pelabur blockchain yang berpangkalan di London, SVK Crypto.

EOS kini merupakan mata wang kripto terbesar kelima oleh permodalan pasaran, dengan penutup pasaran sebanyak $ 12.8 bln. EOS telah melihat pertumbuhan lebih 3 peratus sejak 24 jam yang lalu, yang kini berdagang pada $ 14.37.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/fifth-largest-cryptocurrency-eos-blockchain-set-to-launch