Default – Above Header Ads

EY Lancarkan Teknologi Penjejakan Perbelanjaan Dana Awam Menggunakan Blockchain

Firma pengauditan Big Four, Ernst & Young (EY) telah melancarkan platform blockchain untuk dana awam dalam usaha meningkatkan ketelusan. Sistem Pengurus Kewangan OpsChain Public (PFM) membolehkan pengesanan telus belanjawan dan perbelanjaan awam yang dapat dilihat oleh semua warganegara.

PFM juga dilaporkan akan membolehkan dana awam dipadankan dengan hasil, yang seterusnya akan memberikan gambaran tentang keberkesanan polisi yang berbeza. Sistem ini dilaporkan boleh menjejaki dana awam kerajaan ketika mereka bergerak melalui agensi-agensi negeri yang berbeza. Menurut EY, data yang disediakan oleh platform ini berpotensi digunakan untuk memberi tahu lebih baik keputusan dasar masa depan.

EY berkata: “Teknologi Blockchain boleh memberi kesan positif kepada proses daripada kutipan cukai untuk membuka data kepada perbelanjaan awam. […] Pengurusan kewangan awam moden memerlukan tumpuan kepada perkara-perkara yang paling penting – ketelusan, akauntabiliti dan bukti kukuh untuk membuat keputusan – semua faktor yang boleh dipertingkatkan oleh teknologi blockchain.”

EY juga dilaporkan telah menguji menjejaki dana awam di sebuah blok di banyak tempat, termasuk kota Toronto di Kanada. Sistem ini melaporkan pemindahan kewangan antara bahagian kerajaan yang berlainan, dan firma mendakwa percubaan itu meningkatkan ketelusan dan kecekapan bandar.

Ketua Pegawai Kewangan Kota Toronto Heather Taylor berkata: “Dengan komitmen untuk memperjuangkan ekonomi, sosial dan alam sekitar di bandaraya Toronto, para pegawai kami berusaha untuk melaksanakan teknologi yang paling membantu kami memenuhi kehendak penduduk yang semakin berkembang.”

Rujukan:

https://www.verdict.co.uk/governments-blockchain-public-funds-ey/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads