Default – Above Header Ads

Facebook Mempunyai Pengarah Kejuruteraan Baru Untuk Blockchain

 

Facebook kelihatan semakin serius mengenai blockchain, yang baru-baru ini menamakan seorang pengarah kejuruteraan untuk teknologi blockchain. Gergasi media sosial telah melantik salah seorang jurutera kanannya, Evan Cheng, sebagai “pengarah kejuruteraan blockchain”. Kedudukan ini dilaporkan oleh TechCrunch dan disahkan oleh Facebook pada hari Khamis.

Mengikut profil LinkedIn Cheng, beliau berkhidmat sebagai pengarah kejuruteraan untuk bahasa pengaturcaraan dan runtimesdi Facebook selama hampir tiga tahun sebelum fokus barunya pada blockchain, selepas kerjanya selama 10 tahun di Apple. Mengenai akaun Twitter Cheng, biografinya juga membayangkan bahawa dia mempunyai kepakaran dalam blockchain dan kripto kerana ia mendakwa bahawa “pekerjaan siang- bahasa pengaturcaraan, runtime, compiler; pekerjaan malam – blockchain, kripto.”

Pada bulan Mei tahun ini, Facebook melancarkan satu pasukan khusus untuk meneroka teknologi blockchain ini. Ketua platform Messenger Facebook, David Marcus, ditugaskan memimpin pasukan tersebut. Marcus, yang juga ahli lembaga pengarah Coinbase, pernah menjadi presiden firma pembayaran PayPal.

Sumber:

https://www.coindesk.com/facebook-appoints-new-blockchain-engineering-director/