Facebook ‘Sedang Meneroka’ Untuk Membuat Mata Wang Kripto Sendiri

Facebook dilaporkan “meneroka” penciptaan mata wang kripto sendiri, media berita Cheddar melaporkan 11 Mei. Menurut sumber tanpa nama Cheddar, sumber tersebut yang “biasa dengan rancangan Facebook,” gergasi media ini adalah “sangat serius” mengenai rancangan untuk melancarkan mata wang kriptonya.

Maklumat yang belum disahkan datang pada minggu yang sama platform mengumumkan bahawa David Marcus, ketua aplikasi Messengernya, akan dipindahkan ke kumpulan penyelidikan blockchain yang berdedikasi. Pelantikan Marcus untuk operasi Blockchain adalah sudah dijangka kerana eksekutif tersebut yang sebelum ini pernah bekerja dalam bidang kewangan untuk PayPal dan seterusnya menyertai lembaga Coinbase, pertukaran mata wang kripto US pada Disember 2017.

Pada masa itu, Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase Brian Armstrong memuji latar belakang pengalaman industri Marcus dalam kedua-dua sistem pembayaran dan komunikasi mudah alih. Tindakan ini tetap memberikan penekanan kepada Facebook, platform yang mengharamkan pengiklanan mata wang kripto yang berkaitan merentasi rangkaiannya pada bulan Januari. Juga memetik “amalan promosi yang mengelirukan atau menipu,” larangan itu juga diikuti oleh Google dan Twitter tidak lama kemudian.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/facebook-exploring-making-its-own-cryptocurrency-media-report